Глава МВФ планує скоротити штат працівників і збільшити прибутки фонду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Глава МВФ планує скоротити штат працівників і збільшити прибутки фонду

Енергетика
82
Новий глава Міжнародного валютного фонду (МВФ) Домінік Стросс-Кан у спробі реорганізувати фонд і зменшити його дефіцит планує скоротити штат співробітників на 15%, пише газета The Wall Street Journal.
Заплановані звільнення є частиною плану зі збереження значимості МВФ в умовах високих темпів економічного зростання країн з економікою, що розвивається, які акумулювали значні резерви і не відчувають великої необхідності в допомозі МВФ.
Скорочення чиновників фонду повинне привести до значного зниження витрат, вважає Д.Стросс-Кан. Він також заявив, що має намір зменшити кількість економістів фонду і замінити деяких з них на професійних учасників фінансових ринків, краще знайомих із принципами їхнього функціонування.
Стратегія Д.Стросс-Кана зі скорочення витрат спрямована також на те, щоб завоювати підтримку плану продажу частини золотих запасів фонду і вкладення коштів, що вивільнилися, у більш дохідні активи, у представників США і Європи. Це могло б поліпшити фінансове становище МВФ.
"Все це можливо лише в тому випадку, якщо я одержу схвалення урядами різних країн" заходів зі збільшення доходів фонду, заявив глава МВФ у своєму першому великому інтерв'ю з моменту вступу на цю посаду 1 листопада. "Якщо ні, то нічого не буде зроблене", - додав він.
Д.Стросс-Кан, що був міністр фінансів Франції, заявив також, що, на його думку, "МВФ працює добре і має дуже відданий і висококваліфікований персонал, однак є фабрикою з виробництва паперу".
Глава МВФ пропонує продати 400 тонн золота із запасів фонду, які в цілому становлять 3,217 тис. тонн, і вкласти отримані кошти в активи, які будуть приносити прибуток.
Всі пропоновані зміни вимагають схвалення з боку Конгресу США і парламентів інших країн - акціонерів МВФ.
Висловлюючись із питань коливань на світових валютних ринках, Д.Стросс-Кан відзначив, що європейська валюта буде залишатися сильною, назвавши падіння долара рухом "у правильному напрямку".
Підтримавши думку офіційних осіб США і Європи, що закликали Китай відпустити курс національної валюти, глава МВФ також заявив про необхідність дозволити вартості юаню здійнятися відносно інших валют, відзначивши, однак, що цього буде недостатньо для відновлення рівноваги у світовій економіці.
"Якби в нас була чарівна паличка для вирішення проблеми китайської валюти, це не дозволило б урегулювати питання дисбалансів в економіці", - сказав Д.Стросс-Кан.
На його думку, Китаю необхідно збільшувати обсяг внутрішнього споживання, а також скорочувати економічну нерівність у країні.
Важливою роллю МВФ, на думку його глави, також є гарантування того, що великі державні інвестиційні фонди, що вкладають значні обсяги коштів у США і Європу, роблять це відповідно до ринкових законів. Декілька критиків стурбовані тим, що такі країни, як Росія, Китай і Саудівська Аравія, можуть використовувати ці фонди для збільшення своєї політичної влади.
"Питання не в тому, чи є інвестиційні фонди приватними або державними, а в тому, чи діють вони так, як очікують від них ринки", - заявив глава МВФ.
Він розділив ці фонди на дві категорії. Перші, до яких належать фонди багатих нафтою країн, на думку Д.Стросс-Кана, створюють базу для майбутніх поколінь.
"Якщо ми будемо критикувати їх і спробуємо ізолювати, вони лише стануть тримати своє багатство в землі і виробляти менше", - відзначив він.
У той же час китайський державний інвестфонд обсягом $200 млрд, за словами глави МВФ, одержує доходи від збільшення обсягів експорту в умовах недооціненого юаню.
"У цьому випадку в нас менше підстав для того, щоб вважати доходи такого фонду справедливими та обґрунтованими", - сказав Д.Стросс-Кан.
Говорячи про фінанси МВФ, він заявив, що річний дефіцит фонду до 2010 року буде становити порядку $400 млн, оскільки попит на кредити цієї організації не збільшується. Д.Стросс-Кан сподівається скоротити дефіцит на чверть за рахунок зменшення штату співробітників на 300-400 одиниць.
Запланований обсяг скорочень співробітників стане максимальним за всю історію МВФ із моменту його створення в 1945 році. Останні звільнення були незначними: в 1980 році - 20 робочих місць, в 1986 році - 86.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас