Білорусія стала ближчою до Європи: ціна газу для неї в 2008 році може сягнути 165 дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Білорусія стала ближчою до Європи: ціна газу для неї в 2008 році може сягнути 165 дол.

Енергетика
94
Напередодні чергового витка збільшення цін на газ у Європі Мінськ здійснює спроби змінити колишні домовленості з "Газпромом". 5 грудня на робочій зустрічі з головою правління газової монополії Олексієм Міллером перший віце-прем'єр Білорусії Володимир Семашко підтвердив пріоритетність виконання умов договору між "Газпромом" і "Білтрансгазом" від 31 грудня 2006 року.
Проте, білоруській стороні було запропоновано купувати газ в 2008 році за 165 доларів за тисячу кубометрів. Мінськ у відповідь запропонував ціну 119,5 доларів, і констатував, що минулі переговори закінчились безрезультатно.
В "Газпромі" спростували ці дані. Ніяких пропозицій з боку "Газпрому" або переговорів щодо ціни газу для Білорусії немає і бути не може, - повідомило управління інформації концерну. Ціна буде розрахована відповідно до умов чинного контракту - 100 доларів за тисячу кубометрів.
Пізніше непорушність російсько-білоруських газових домовленостей підкреслив перший віце-прем'єр, глава ради директорів "Газпрому" Дмитро Медведєв. "У цей час у рамках договору, за яким ми співробітничаємо, ціна на газ для Білорусії є найнижчою відносно інших країн СНД, але на основі договору в перспективі ціна вийде на середньоєвропейський рівень в 2011 році", - повідомив він.
Договір, як відомо, був укладений на минулий Новий рік. Відповідно до п'ятирічного контракту з 2008 року ціна газу буде визначатися за формулою, прив'язаною до вартості нафтопродуктів на європейських ринках без урахування транспортних витрат і мит, що стягуються при експорті в Білорусію. Однак до 2011 року до кінцевої ціни будуть застосовуватися знижки: у перший рік дії - 33%, у другий - 20% і нарешті в 2010 році - 10%.
Базовою для розрахунку білоруської ціни буде вартість російського газу в Польщі. А коректуватися вона буде раз у квартал. Таким чином, ціна для Мінська буде змінюватися протягом року. Так, при ціні 260 доларів за тисячу кубометрів (як у третьому кварталі 2007 року) вона б склала бажані для Білорусії 118-120 доларів.
Однак через різке збільшення цін на нафту в листопаді в першій половині наступного року ціни на газ у Польщі, за попередніми розрахунками, явно перевалять за 300 доларів за тисячу кубометрів, а в другій половині очікуються на рівні 350-360 доларів за тисячу кубометрів. Таким чином, "Білтрансгазу" прийдеться платити в наступному році від 130 до 165 дол. за кожну тисячу кубометрів.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас