30% українців визнають, що змушені давати хабарі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

30% українців визнають, що змушені давати хабарі

Кримінал
90
В Україні 30% громадян визнають, що змушені давати хабара за певні послуги. Як повідомили в Національній контактній групі Transparency International в Україні, сьогодні Міжнародна громадська організація боротьби з корупцією Transparency International оприлюднила щорічний Світовий Барометр Корупції (ВСБ).
Відповідно до результатів дослідження, цього року кількість українських громадян, які змушені давати хабара, зросла на 7% проти торішнього рівня в 23%. При цьому найбільш корумпованими українці вважають суди, політичні партії, парламент і міліцію.
Оцінюючи перспективу зміни ситуації з корупцією в наступні три роки, 44% опитаних громадян України вважають, що ніякі зміни не відбудуться, 38% переконані, що корупція зросте, і тільки 18% висловили переконання, що масштаби корупції зменшаться.
Крім того, 70% українців переконані в неефективності дій уряду, спрямованих на подолання корупції, 22% вважають їх безрезультатними (ні ефективними, ні неефективними), і тільки 8% переконані, що дії уряду можна вважати ефективними.
За даними Transparency International, у Молдові також 30% громадян визнають, що змушено давати хабара за певні послуги, у Росії - 17%. Найбільший показник кількості громадян, які змушені давати хабара, зареєстрований у Камеруні - 79%, Камбоджі - 72%, Албанії - 71% і Косово (67%). Серед країн Євросоюзу найбільш корумпованими є, за даними Transparency International, Румунія (33%), Литва (29%), Греція (27%) і Чехія (13%).
Довідка: Барометр Світової Корупції 2007 Transparency International являє собою п'яте видання опитування громадської думки, у якому оцінюється як сприйняття проблем корупції широкою громадськістю, так і досвід зіткнення з корупцією конкретних людей.
У межах цього дослідження ставляться питання про те, які державні сфери, на думку населення, є найбільш корумпованими, і як буде розвиватися ситуація в найближчому майбутньому, а також як проявляють себе органи влади щодо боротьби з корупцією.
Також Барометр досліджує хабарництво, надаючи інформацію про те, наскільки часто громадянам доводилося платити хабара, контактуючи з різними державними службами. На відміну від Індексу сприйняття корупції, для виявлення якого використовуються оцінки експертів, Світовий Барометр Корупції є опитуванням громадської думки. Опитування для Transparency International проводиться компанією Gallup International як частина Voice of the People Survey.
Для проведення даного дослідження Gallup залучає свої відділення в кожній країні - в Україні це дослідження здійснювалося TNS Ukraine (з 31 травня до 7 червня), усього опитані 1200 респондентів. Респондентами є населення старше 15 років. Стандартна похибка становить +/-4.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас