Хто відповідатиме за інфляцію? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хто відповідатиме за інфляцію?

Казна та Політика
563
За даними Держкомстату, за 10 місяців цього року індекс споживчих цін у Києві склав 16%, у той час як у середньому по країні інфляція становить 11,7%.
Причини "відірваності" київських цін називають різні. Народний депутат і екс-міністр економіки Сергій Терьохін пояснює це високим рівнем зарплат у Києві. Хоча статистика свідчить: кияни завжди одержували більше. А от колишній заступник мера Києва Михайло Поживанов інфляційний стрибок прямо пов'язує з неефективністю місцевої влади.
"Раніше Київ закуповував на початку осені, у період низьких цін, зерно, овочі, картоплю, які потім використовувалися для товарних інтервенцій", - сказав Поживанов.
Експерти також вважають, що інфляцію в столиці підстьобнули і високі тарифи на житлово-комунальні послуги.
Екс-заступник Черновецького Іван Салій також вважає, що високе зростання цін у столиці обумовлене зловживаннями з боку місцевої влади.
"Рішення приймаються за політичними, популістськими, але не за економічними мотивами", - говорить Салій. "Крім того, варто врахувати і тінізацію економіки, що у Києві значно вища, ніж в інших регіонах", - продовжує він.
Багато експертів інфляційне лідерство Києва пов'язують із збільшенням вартості послуг ЖКГ.
"Якщо в інших регіонах підняття вартості послуг ЖЕКів було торік (приміром, у Дніпропетровській області - на 90%, у Донецькій - на 55%), то в Києві зміна була на початку цього року", - говорить експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.
Президент "Центру економічного розвитку" Олександр Пасхавер в інфляційному лідерстві Києва побачив ринкову закономірність. За його словами, столиця притягує до себе більш заможні верстви населення, створює попит на дорогі і якісні продукти, відповідно, ціни ростуть швидше.
Слідом за Києвом у п'ятірку найбільш "дорогих" регіонів потрапили Одеська область (інфляція за 10 місяців - 14%), Черкаська (13,6%), Тернопільська (13,4%) і Полтавська (13,2%). Нижчий всього рівень інфляції в Закарпатській (8,2%) і Житомирській (8,6%) областях.
Уряд надав місцевій владі всі інструменти для боротьби зі збільшенням цін, особливо на продукти харчування. Однак, за даними Держінспекції з контролю над цінами, тільки 18 з 27 регіонів установили граничні рівні рентабельності на випічку хлібобулочних виробів. А в шести регіонах декларують зміну оптових цін на окремі групи товарів.
У Тернопільській області високі показники інфляції пояснюють збільшенням закупівельних цін на продукти харчування. За інформацією місцевого відділення інспекції з контролю над цінами, в області за останні 10 днів найвідчутніше збільшилися ціни на молочні продукти - на 7%, і на цукор - на 5,3%.
У Полтавській області 13,2% інфляції пояснюють збільшенням вартості соняшникової олії, картоплі та овочів.
"У нашій області овочева група в основному вирощується фізособами, а до них штрафні санкції ми застосовувати не можемо", - пояснює глава управління економіки в Полтавській області Валентина Поліщук.
Тетяна Недорізанюк
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас