Шлапак: Остаточна ціна на газ на 2008 р. стане відомою сьогодні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Шлапак: Остаточна ціна на газ на 2008 р. стане відомою сьогодні

Енергетика
204
У Секретаріаті Президента мають останню інформацію про підвищення ціни на російський газ до 179,5 дол./тис. куб. м, але остаточна інформація повинна надійти 5 грудня.
Про це РБК-Україна повідомив перший заступник глави Секретаріату Президента, представник Президента в Кабінеті міністрів Олександр Шлапак.
Шлапак відзначив, що "НАК "Нафтогаз України" особливо не постраждає" від підвищення ціни на газ, однак не виключив, що ставки на постачання газу на внутрішньому ринку трохи підвищаться. Також він відзначив, що у випадку підвищення ціни з 130 дол./1 тис. куб. м до 179,5 дол./ 1 тис. куб. м буде розглядатися варіант зменшення надходження коштів у держбюджет України від НАК "Нафтогаз України".
У той же час лідер БЮТ Юлія Тимошенко так прокоментувала підвищення ціни на газ: "Збільшення ціни на газ - це розподіл прибутків RosUkrEnergo між високопоставленими посадовими особами, які перебувають при владі, це ні для кого не секрет".
"Безумовно, якщо наша команда прийде до влади, то ми будемо робити все для того, щоб Україна і Росія мали можливість працювати без будь-яких посередників", - відзначила вона. При цьому лідер БЮТ висловила переконання, що підвищення цін на газ до 179,5 дол. за 1 тис. куб. м - це "наслідок абсолютно безглуздої політики, коли RosUkrEnergo допустили як посередника".
Оголошене "Газпромом" підвищення ціни на газ для України на 2008 р. до 179,5 дол. за 1 тис. куб. м ставить українських металургів у складне становище, вважає голова правління ВАТ "ММК ім. Ілліча" Володимир Бойко. За його словами, при ціні на україно-російському кордоні в 179,5 дол./1 тис. куб. м підприємства одержать його за 220-230 дол. "Нічого доброго в цьому нема, але це не безвихідне становище. Набагато більше мене зараз хвилює ситуація із цінами на кокс і залізорудний концентрат", - сказав Бойко.
Як пояснив прес-секретар ММК ім. Ілліча Сергій Магера, підвищення цін на газ для підприємства було прогнозованим, тоді як критичну ситуацію з постачаннями коксу, що склалася у зв'язку з аварією на шахті ім. Засядька, ніхто не міг передбачати.
Відзначимо, напередодні "Газпром" підняв ціну на газ для України на 2008 р. з 130 до 179,5 дол. за 1 тис. куб. м, про що повідомила прес-служба газового холдингу.
Одночасно, відповідно до домовленостей, буде підвищена ставка транзиту газу територією України, що збільшиться з 1,6 дол. в 2007 р. до 1,7 дол. на 2008 р. за 1 тис. куб. м на 100 км. Ставка транзиту газу територією Росії для України на наступний рік також визначена на рівні 1,7 дол. за 1 тис. куб. м на 100 км.
Як пояснили РБК в управлінні інформації "Газпрому", підготовка відповідних документів ведеться в робочому порядку, вони можуть бути підписані найближчим часом. В "Газпромі" пояснили, що мова йде про документи з постачання газу тільки на 2008 р. Відповідаючи на запитання про поставки газу в Україну на середньострокову перспективу, в "Газпромі" відповіли: "Новин поки нема".
Відзначимо, що "Газпром" і Україна проводили переговори з питань ціноутворення на газ в 2008 р. і на середньостроковий період. Переговори почалися 8 листопада. Сторони планували підписати пакетну угоду, у якій будуть погоджені ціна на газ на 2008 р. і формула ціни на середньостроковий період. Президент України Віктор Ющенко повідомляв, що Київ має намір підписати ці документи із РФ, які перебувають на фінальній стадії, після парламентських виборів у Росії.
Україна називала прийнятну вартість газу на наступний рік на рівні 160 дол. за 1 тис. куб. м (в 2007 р. - 130 дол. за 1 тис. куб. м). Однак 27 листопада ц.р. стало відомо, що Туркменія значно підняла ціну на газ, закуповуваний "Газпромом". Відповідно до нових домовленостей, "Газпром" буде купувати в Туркменії газ у першому півріччі 2008 р. за 130 дол. за 1 тис. куб. м, у другому півріччі - за 150 дол. за 1 тис. куб. м проти 100 дол. за 1 тис. куб. м у рамках підписаних раніше контрактів. З 1 січня 2009 р. вартість купованого газу буде визначатися за формулою ціни на ринкових умовах.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас