Експерт: Українські виробники витримають підвищення ціни на газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Українські виробники витримають підвищення ціни на газ

Енергетика
239
Ціна на газ у наступному році не є непід'ємною для української промисловості, і буде стимулювати інвестиції в підвищення ефективності виробництва. Так прокоментував досягнуті Україною і Росією домовленості про ціну на газ на 2008 рік аналітик інвестиційного банку Concorde Capital Володимир Нестеренко.
Зокрема, за словами Нестеренка, виробники азотних добрив збережуть позитивну рентабельність завдяки високим цінам на мінеральні добрива. "Збільшення цін на газ приведе до збільшення собівартості базового продукту, аміаку, до порядку 270 доларів, у той час як прогнозна ціна на нього на наступний рік становить близько 280 доларів за тонну. Прибутковість також буде підтримана збільшенням завантаження потужностей виробництва карбаміду і зниженням експорту товарного аміаку. З урахуванням збільшення цін на газ, валова рентабельність карбаміду складе приблизно 20%", - відзначив аналітик. Крім того, черговий стрибок цін на газ стане потужним стимулом для інвестицій у підвищення ефективності хімічних підприємств України, причому незалежно від того, зміняться їхні власники чи ні", - додав він.
На думку Нестеренка, підвищення ціни на газ також істотно вплине на рентабельність виробників цементу, але при цьому прискорить процес переходу на сухий метод виробництва.
Аналітик відзначив, що в енергетиці найбільш уразливою компанією є "Київенерго", що, за словами Нестеренка, на сьогодні використовує набагато більше газу, ніж інші компанії, що генерують електроенергію.
Менше, вважає він, відіб’ється підвищення ціни на газ на металургійних підприємствах, які могли б витримати ціну і 200 доларів за тисячу кубометрів. Проте, 38%-е збільшення ціни на газ у наступному році збільшує ймовірність і масштаб подальшого збільшення цін на газ, сказав аналітик. На його думку, це прискорить впровадження металургами більш ефективних технологій, зокрема пиловугільного вдування.
Нагадаємо, що 4 грудня Росія та Україна погодили ціну газу на 2008 рік на рівні 179,5 долара за тисячу кубометрів.
Ставка за транзит через територію України буде становити 1,7 долара за тисячу кубометрів на 100 кілометрів, через територію Росії для України - 1,7 долара за тисячу кубометрів на 100 кілометрів.
Ціна природного газу для України в 2007 році становить 130 доларів за тисячу кубометрів на українському кордоні, плата за транзит газу через територію України - 1,6 долара за тисячу кубометрів на 100 кілометрів відстані.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас