Стоп-кран для "Луганськтепловозу" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стоп-кран для "Луганськтепловозу"

Фондовий ринок
132
8 листопада Вищий господарський суд України визнав недійсною приватизацію 76% акцій ВАТ "ХК "Луганськтепловоз". Тим самим підтвердивши і правоту судів першої та апеляційної інстанцій, і численні експертні оцінки про спірність самого процесу приватизації цього підприємства.
Із самого початку процес приватизації "Луганськтепловозу" розвивався трохи дивно. Робили кілька спроб блокування тендера, а під кінець, коли здавалося, що продаж підприємства відкладений до "кращих часів", конкурс розблокували, підпустивши до участі в ньому дві російські компанії, що входять у корпорацію "Трансмашхолдинг", - АТ "Деміхівський машзавод" і ЗАТ "Керуюча компанія "Брянський машзавод". При цьому двох вітчизняних претендентів на акції "Луганськтепловозу", АТ "Дніпровагонмаш" і ВАТ "Марганецький гірничо-збагачувальний комбінат", ФДМ "зняв з дистанції". У підсумку перемогу в тендері святкувала ЗАТ "Керуюча компанія "Брянський машзавод". Представники усунутого від участі в конкурсі Марганецького ГЗК вирішили оскаржити результати конкурсу, направивши претензії на дії ФДМ в Секретаріат президента, у СБУ, МВС, Генпрокуратуру і Спецкомісію ВР із питань приватизації. Думку вітчизняних конкурсантів на вищому рівні врахували: наприкінці травня 2007 року, вивчивши обставини конкурсу, Секретаріат президента передав матеріали в Генпрокуратуру, що пізніше пред'явила позов в інтересах держави про визнання договору купівлі-продажу цього пакета акцій недійсним і повернення його в держвласність. А потім Госпсуд Києва визнав недійсним факт купівлі-продажу 76% акцій "Луганськтепловозу", фактично заблокувавши процес його приватизації.
Коментуючи рішення Вищого госпсуду від 8 листопада, яким підтверджується незаконність приватизації "Луганськтепловозу", керівник економічних програм Центру досліджень корпоративних відносин В'ячеслав Бутко сказав, що якщо Вищий госпсуд України є вищою інстанцією, у компетенцію якої входить винесення рішень з господарських питань, спроби оскаржити його рішення - безперспективні.
Якщо Фонд займе державну позицію, то повернення акцій "Луганськтепловозу" теоретично можливе у термін, обумовлений у постанові Кабміну про порядок повернення в державну власність об'єктів приватизації, - сказав експерт.
Нагадаємо, що відповідно до постанови Кабміну від 18 січня 2001 року про порядок повернення в держвласність об'єктів приватизації, у випадку розірвання або визнання недійсними договорів купівлі-продажу таких об'єктів, ФДМУ зобов'язаний підготувати всі відповідні документи протягом двох тижнів після одержання рішення суду.
Крім того, варто пам'ятати, що в Україні існує відповідальність за невиконання судового рішення, як адміністративна, так і карна. Але я сподіваюся, що в цьому випадку до цього не дійде, - додав Бутко.
Кращим виходом із ситуації, на думку експерта, є проведення повторного конкурсу відразу після повернення "Луганськтепловозу" у держвласність.
Реальний конкурс приватизації "Луганськтепловозу" дозволить Україні виручити за підприємство адекватні гроші. Інтерес до покупки "Луганськтепловозу" виявив концерн Siemens, а також польські та українські інвестори, - заявив Бутко.
За матеріалами:
Газета по-києвські
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас