Зменшення дефіциту поточного рахунку США не загрожує світовій торгівлі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зменшення дефіциту поточного рахунку США не загрожує світовій торгівлі

127
Скорочення дефіциту поточного рахунку США не обов'язково стане причиною уповільнення розвитку світової торгівлі, повідомила у вівторок Світова організація торгівлі (СОТ).
Вплив на світову торгівлю зміни балансу поточного рахунку США буде залежати від природи цієї зміни, говориться в доповіді СОТ про світову торгівлю.
"Якщо зміни відбуваються завдяки прискоренню збільшення експорту зі США і супроводжуються тільки помірною зміною імпорту, тоді скорочення дефіциту США не становить неприємного потрясіння для світової торгівлі".
Економісти вважають, що великий дефіцит поточного рахунку не може тривати довго, оскільки в результаті іноземці не захочуть продовжувати фінансувати його за допомогою накопичення активів у валюті, що почне знецінюватися під тиском дефіциту.
Дефіцит поточного рахунку США в 2006 році досяг 6,6 відсотка ВВП.
Побічним ефектом великого дефіциту, що неминуче повинен скоротитися, було швидке зростання світової торгівлі. Багато країн хотіли виробляти і відвантажувати в США більше товарів, ніж можна було компенсувати експортом продукції зі США, підстьобуючи світову економіку.
"Торговельний дефіцит США, таким чином, надав щедре джерело збільшення попиту для світової економіки", - відзначає СОТ.
Попередні коректування дефіциту поточного рахунку США відбувалися в період з 1970 по 1990 рік.
Номінальний експорт США виріс більш, ніж на 40 відсотків в 1973 році, і майже на 30 відсотків в 1979 і 1988 роках. Збільшення імпорту США сповільнювалося в кожен період, але не знижувалося настільки стрімко до останнього епізоду коректування, говориться в доповіді.
Зміна дисбалансів поточного рахунку - це комплексний процес. Зростання експорту зі США, що прискорилося, вимагає підвищеного попиту на американські товари в решті світі.
Цьому, у свою чергу, повинні передувати правильні дії відносно обмінних курсів і цін на активи і товари.
"Більш ліберальна торговельна система також може полегшити ці зміни", - повідомила СОТ.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас