ОПЕК не хоче збільшувати видобуток нафти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ОПЕК не хоче збільшувати видобуток нафти

Енергетика
110
Члени ОПЕК можуть прийняти рішення не збільшувати видобуток нафти після падіння цін на "чорне золото" з рекордно високого максимуму, повідомили представник картелю в понеділок.
Ціна нафти впала до $88 за барель із $99, через що Організація країн-експортерів нафти без ентузіазму поставилася до закликів збільшити видобуток, чого трейдери очікували минулого тижня.
"Я вважаю, рівень пропозиції на ринку цілком адекватний. Нестачі в нафті нема", - повідомив президент ОПЕК Мухаммед аль-хамлі напередодні зустрічі картелю, що пройде в середу.
Міністр нафтової промисловості Катару Абдулла аль-аттія сказав, що ОПЕК "навряд чи" змінить рівень видобутку, повідомила газета al-Hayat.
Деякі представники ОПЕК переживають, що ціни на "чорне золото" як і раніше занадто високі для уповільнених темпів розвитку і сильно залежної від імпорту нафти економіки США, але ніхто не вважає, що причина тому - нестача нафти, яку добуває ОПЕК.
Домовившись збільшити видобуток на засіданні у вересні, країни-видобувники Близького Сходу стали експортувати більше нафти, а брокери стверджують, що великий обсяг поставок законтрактований і на наступний місяць.
Коли нафта коштувала більше $90 за барель, для ОПЕК було доцільним погодитися на невелике збільшення видобутку. Зараз, коли ціна на енергоносії впала, такої необхідності більше немає.
"Пропозиції цілком досить, - сказав у п'ятницю міністр нафтової промисловості Саудівської Аравії Алі аль-наїмі. - Зміна цін не має ніякого значення для наповнення ринку".
Однак фахівець консалтингової компанії Petromatrix Олівер Джейкоб вважає, що "падіння цін минулого тижня може втримати Саудівську Аравію від ідеї ініціювати нове збільшення видобутку".
Держави, що імпортують нафту, не згодні: на їхню думку, вересневе рішення ОПЕК збільшити видобуток зміцнило становище на ринках у зимовий період, що наступив у північній півкулі.
Однак картель також розгляне вплив не залежних від нього факторів, які майже допомогли нафті дістатися до значення в 100 дол. за барель: багато із цих факторів на даний момент зовсім не сприяють збільшенню видобутку.
Падіння долара стало найбільш важливим фактором для інвесторів нафтового ринку цього року: ціна нафти росла не так болісно для незаснованих на доларі економік.
Падіння ціни на нафту на 11 дол. за останні два тижні відображає міцніючу в порівнянні з євро американську валюту: у понеділок євро коштував не рекордні $1,50, а вже 1,46 дол.
Перспективи зростання американської економіки, що дотепер є ключовими у формуванні попиту на нафту, місяць за місяцем стають все туманнішими. Економісти з Blue Chip вважають, що шанси початку спаду економіки США зараз становлять один до трьох.
"Ми вважаємо, що вони навряд чи щось почнуть, - говорить Майк Уіттнер, глава відділу Societe Generale, відповідального за дослідження нафтового ринку. - В ОПЕК існують ті ж побоювання, що і в учасників ринку: вони бояться, що економічне зростання, яке зазвичай очолює США, почне затихати".
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас