Кому потрібні дорожні чеки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кому потрібні дорожні чеки

988
У світі існує безліч аналогів грошей, але посольства закордонних держав визнають як свідчення платоспроможності тільки один з них - дорожні чеки.
"Гроші" з'ясували, як краще використати цей папір, схожий на гроші: пред'явити в посольстві при одержанні візи і відразу перевести в готівку чи сміливо брати із собою за кордон.
Як відомо, при одержанні віз посольства вимагають від українських туристів доводити їхню платоспроможність - що в них є якась сума (в еквіваленті - від 40 до 80 євро розраховуючи на день перебування в країні). Так установлено практично всіма країнами ЄС, а також деякими іншими. Серед них є і багаті: США, Канада, Австралія та Ізраїль. І горді: Нова Зеландія, Мальта, Єгипет, Марокко, ПАР, Бангладеш, Індія, Індонезія, Ємен, Малайзія, Пакистан, Сінгапур, Таїланд, Філіппіни, Шрі-Ланка, Аргентина, і Багами з Венесуелою, Віргінські о-ви, Колумбія, Мексика, Пуерто-Рико, Сальвадор і Ямайка.
Однак нести в консульські відділи разом з візовими документами готівку -даремно. Для посольств доказом платоспроможності слугують тільки виписки з банківських рахунків і дорожні чеки.
Перший варіант підходить не всім: позичальники, що заборгували банкам, багато приватних підприємців і просто ледарі найчастіше не хочуть або не можуть піти в банк і відкрити поточний або картковий рахунок. От ці люди в основному і є основними покупцями дорожніх чеків у банках.
"Наші клієнти, як правило, купують чеки для безпечного зберігання коштів під час подорожі, рідше - для безпечного зберігання заощаджень вдома. Крім того, посольства деяких країн вимагають наявності дорожніх чеків на певну суму для відкриття візи", - підтверджує заступник директора департаменту приватного банкінгу "Райффайзен Банку Аваль" Євген Дем’янов.
Якщо посольство залишає альтернативу: купувати чеки чи надавати виписку з рахунку, варто всерйоз задуматися, що вигідніше? Адже, крім спрощення процедури одержання візи, у чеків є й інші достоїнства, що проявляються при поїздках за кордон. Їх беруть із собою на додачу до грошей на картці, у якості "недоторканного запасу" або альтернативних платіжних коштів.
"Далека поїздка завжди сприймається як стресова ситуація, будь-який мандрівник повинен, насамперед, розраховувати на свої фінансові можливості, а в цілості грошей хочеться бути впевненим. Якщо за кордоном загубиться картка, відновити її, швидше за все, удасться, тільки повернувшись додому. А от чеки - зовсім інша справа", - розповідає генеральний директор з дорожніх чеків і предоплачених фінансових продуктів American Express у Росії і СНД Олексій Маслов.
Відзначимо, що виняток становлять власники привілейованих карток: їм у таких випадках може бути негайно видана тимчасова картка з лімітом коштів на ній. По чеках же, дійсно, відшкодування можна одержати протягом доби і за місцем свого перебування в даний момент (навіть якщо вони були загублені в іншій країні).
Якщо консульство готове замість чеків прийняти виписку з карткового рахунку, то чи варто бігти за ними? Адже якщо пластикова картка вже є, тоді простіше не купувати чеки, а покласти на картку гроші і пред'явити в консульство виписку з рахунку. Але якщо картки нема, а документи треба надати терміново, чеки - чи не єдиний вихід.
Беремо заздалегідь
І все-таки тревел-чеки, незважаючи на їхню зручність і необхідність для одержання візи, - дороге задоволення. Зазвичай операції покупки обходяться майбутнім туристам до 1% комісії (під час акцій - 0%). Переведення в готівку чеків вимагає витрат у межах 0,5-2,5% суми чека. Окремі банки, щоправда, переводять в готівку чеки на пільгових умовах, якщо вони були придбані в їхніх відділеннях. До того ж завжди можна знайти такий банк, що продає чи переводить чеки взагалі без комісії (за кордоном це, приміром, можливо й у представництвах компаній-емітентів).
До речі, для того щоб з'ясувати, чи можна купити чеки в необхідній кількості й у потрібній валюті, у банк потрібно подзвонити заздалегідь. Тому що в розпал туристичного сезону чеків у конкретному відділенні цілком може і не виявитися. Пройшовшись по відділеннях великих банків, розташованих вдалині від центру столиці, кореспондент "Грошей", приміром, чеків не виявив. Їх, як з'ясувалося, треба попередньо замовляти.
У якій валюті краще купувати чеки? Це залежить від країни, у яку має бути поїздка. Наприклад, у Болгарії будуть більш зручні чеки в доларах - місцеві леви більш стійкі до американської валюти. А в Туреччині будуть зручні чеки і в доларах, і в євро. Із чеками, номінованими в доларах, можна також їхати в країни Азії.
"Зверніть увагу, що в деяких країнах, чиї посольства не вимагають від туристів пред'являти дорожні чеки як доказ своєї платоспроможності, з дорожніми чеками можуть виникнути проблеми незалежно від валюти чека", - стверджує директор департаменту неторгових операцій Правекс-банку Ірина Тарновська. Банкір нарікає на нерозвинену мережу прийому і переведення в готівку чеків у багатьох країнах третього світу. Так що перш ніж купувати чеки, варто поцікавитися – чи знадобляться вони.
Незважаючи на розповіді співробітників чекових компаній про те, як легко знайти за кордоном точки, у яких перевести в готівку чеки можна без комісійних, це насправді не так вже і легко. Уявимо собі на секундочку, як прийдеться уточнювати адресу пункту обміну на вулицях Анталії чи Софії, і зрозуміємо, що за кордоном за переведення в готівку чеків прийдеться платити куди більше 1--5%, які беруть за такі ж послуги українські банки.
Зокрема, авторові якось довелося переводити в готівку чек номіналом $50 у цілком цивілізованій Празі: банківські комісійні склали 10%. Тому якщо в майбутньому мені доведеться купувати дорожні чеки для підтвердження своєї платоспроможності в посольствах, швидше за все, я буду переводити їх в готівку в Україні.
Ваш чек?
Чи варто використовувати дорожні чеки?
ЗА
При втраті їх можна відновити протягом доби
Їх можна брати із собою в поїздку в якості "недоторканного запасу"
Ними іноді можна розплачуватися в магазинах і ресторанах
ПРОТИ
Чеки коштують грошей
При покупці на велику суму їхній власник може потрапити "під ковпак" фінмоніторингу
Для того щоб їх перевести в готівку чи витратити за кордоном, потрібно знати, де це можна зробити
Дорогий папір
Як дорого обійдеться переведення в готівку чеків
За матеріалами:
Деньги.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас