Економісти дають суперечливі прогнози дій Банку Англії відносно ставки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економісти дають суперечливі прогнози дій Банку Англії відносно ставки

Валюта
147
Очікуване на цьому тижні рішення Банку Англії щодо базової процентної ставки розділило економістів на два табори, причому більшість говорить про те, що регулятор занадто стурбований інфляцією, щоб понизити ставку, повідомило агентство Bloomberg.
Комітет монетарної політики залишить процентну ставку на рівні 5,75% річних за підсумками засідання 6 грудня, вважають 44 з 61 опитаного агентством економіста. Інші очікують зниження на чверть процентного пункту. Це найбільший поділ у думках із червня 2004 року.
Глава Банку Англії Мервін Кінг минулого тижня сказав, що загроза прискорення темпів інфляції обумовлена рекордно високими цінами на нафту, внаслідок чого Центробанк уперше за два роки розглядає можливість зниження процентної ставки.
Три інших представники ЦБ приблизно повторили його слова, відзначивши, що зіштовхнулися з дилемою, тому що економічне зростання знижує темпи, а ринок житла перебуває в найгіршому становищі майже за десять років.
"Вони заходять побачити більше ознак того, що уповільнення економіки спричинить ослаблення інфляції, перш ніж прийняти рішення про зміну ставки, - сказав старший економіст Capital Economics Ltd. Джонатан Лойнес. - Рано чи пізно зниження відбудеться. Воно дуже близько, і я не здивуюся, якщо вони приймуть таке рішення".
Рівень процентної ставки Банку Англії є найвищим серед розвинених країн. Федеральна резервна система США знизила базову процентну ставку до 4,5% за підсумками засідання 31 жовтня, а Європейський центральний банк, що також повинен буде ухвалити рішення щодо ставки на цьому тижні, залишив її незмінною минулого місяця - на рівні 4% річних.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас