Вогонь взявся за старе — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вогонь взявся за старе

Казна та Політика
302
Другий поспіль вибух на шахті імені Засядька спричинив нову хвилю звільнень гірників
У суботу вранці на сьомій ділянці 13-ї східної лави шахти імені Засядька, де дотепер триває пожежа після аварії 18 листопада, відбувся новий вибух газу. Під землею в цей час перебували 63 гірника і 31 рятувальник. В результаті аварії госпіталізовані 46 чоловік. В. о. віце-прем'єра Андрій Клюєв заявив про створення на шахті наукового центру вартістю 2,5 млрд грн для вивчення прощарку, що проходить через аварійну ділянку. На добу шахта була тимчасово закрита, але вже вчора видобуток вугілля там відновився.
У теруправлінні Держгірпромнагляду повідомили, що вибух стався 1 грудня о 5.55 в "заперемиченному" просторі ізольованої зони аварійної ділянки, де усе ще триває пожежа після аварії 18 листопада, що спричинила загибель 101 гірника. Прибувши на шахту імені Засядька в суботу вдень голова державної комісії з розслідування причин та обставин попередньої аварії, в. о. віце-прем'єра Андрій Клюєв розповів, що під час вибуху на ділянці йшло розбирання завалів і відновлювався транспортний ланцюжок.
Причому, як повідомили в теруправлінні, перша перемичка з бетоніту товщиною 4 м на 13-му східному конвеєрному штреку витримала вибух, однак у місці стикання з перемичкою була зруйнована покрівля виробітку, уламки якої травмували декількох шахтарів. Друга перемичка на східному польовому вентиляційному штреку горизонту 1078 м також не була зруйнована.
За даними Держпромнагляду, на момент аварії безпосередньо на ділянці перебувало 94 шахтаря, а всього в шахті - 385 чоловік. Після повідомлення про вибух на всіх ділянках була припинена подача електроенергії та оголошена евакуація. На допомогу відразу ж спустилися 16 відділень державної воєнізованої гірничорятувальної служби і 9 реанімаційно-шокових бригад. Всіх гірників вдалося підняти на поверхню.
О 8.40, після огляду виробітків, людей у шахті виявлено не було. Більшість потерпілих з діагнозом "отруєння рудничним газом" були госпіталізовані в донецьку обласну лікарню профзахворювань - вчора там знаходилося 37 чоловік. Шестеро гірників перебувають в обласній лікарні імені Калініна, троє з них - у реанімації. Ще троє шахтарів із травмами різного ступеня важкості перебувають у донецькому інституті травматології та ортопедії.
У той же день у своїй офіційній заяві Андрій Клюєв зізнався, що природа вибухів у подібних прошарках слабко вивчена, і процеси, які відбуваються в них, з виділенням метану "незрозумілі". Але незабаром, за словами Клюєва, на базі прошарку L1, де відбувся вибух, буде створений науковий центр орієнтовною вартістю 2,5 млрд грн, і фахівці займуться даною проблемою.
Вчора експертна комісія вирішила заборонити експлуатацію горизонту 1078 м. Однак на самій шахті вчора був відновлений видобуток вугілля. Тим часом гірники продовжують масово звільнятися. За неофіційними даними, відповідні заяви подали близько 600 чоловік - в основному ті, кому безпосередньо доводиться спускатися в шахту: гірники очисного вибою, прохідники, машиністи гірських машин. Втім, офіційно підтвердити або спростувати дану інформацію ніхто не береться.
У відділі кадрів, куди звернулися за роз'ясненнями, повідомили, що всі заяви приймає особисто директор шахти Ігор Єфремов, який нібито навіть не передає у відділ списки. Сам Єфремов був недоступний для коментарів - кореспондента не пустили далі його приймальні. Не можуть назвати точне число шахтарів, які звільнилися, ні в профкомі шахти, ні в управлінні вугільної промисловості донецької облдержадміністрації. Часто на звільненні шахтарів наполягають їх рідні - гірники розповідають про постійні сварки з батьками і дружинами, що вимагають від них піти з підприємства, назва якого в Донецьку стала загальною для позначення катастрофи.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас