Рівняння нерівних — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рівняння нерівних

Фондовий ринок
733
Держкомісія цінних паперів і фондового ринку має намір унеможливити укладання фіктивних угод із цінними паперами на всіх фондових майданчиках. Для цього вона посилить вимоги до лістингу в торгово-інформаційних системах (ТІС). У ТІС визнають, що тепер майже всі торговані цінні папери будуть виведені з лістингу. Тим часом у ДКЦПФР планують ввести додаткові критерії і для позалістингових цінних паперів.
Положення Держкомісії цінних паперів і фондового ринку (ДКЦПФР) №1542 "Про функціонування фондових бірж" зобов'язала біржі до 29 жовтня 2007 року замість трьох рівнів лістингу впровадити два.
У першому і другому рівнях залишилися компанії з вартістю чистих активів, річним доходом і капіталізацією понад 100 млн грн і 50 млн грн відповідно. Цінні папери, які не пройшли лістинг, стали позалістинговими.
Про намір ДКЦПФР посилити вимоги до лістингу цінних паперів у торгово-інформаційних системах за допомогою введення двох рівнів лістингу, як на фондових біржах, повідомив директор департаменту методології і регулювання ринку цінних паперів ДКЦПФР Олексій Тарасенко. "ТІС і фондові біржі виконують одні функції, різниця тільки в назві. Для того щоб всі учасники ринку не перейшли торгувати на ТІС, було запропоновано внести відповідні зміни в положення про ТІС", - пояснив Тарасенко. Зараз в Україні два ТІС - "Перспектива" і "Південноукраїнська ТІС".
Директор "Південноукраїнської ТІС" (ПТІС) Ольга Ніколенко вважає, що комісія запропонувала занадто тверді критерії лістингу. "Вимоги повинні бути дещо нижчоми, ніж до бірж, тому що ТІС - це організатор торгів позабіржового ринку, - говорить Ніколенко. - У нашому лістингу залишиться небагато паперів, але вони можуть піти у позалістинговий список, він саме і буде виходом для деяких компаній". Дії ДКЦПФР у ТІС пояснюють збільшенням кількості фізичних осіб серед учасників ринку. "Це елемент "чищення" ринку, тому що фондовий ринок поступово переходить до рітейлового клієнта", - впевнений голова ТІС "Перспектива" Сергій Антонов.
За словами Антонова, у жовтні, напередодні впровадження двох рівнів лістингу на фондових біржах, обсяг торгів на ПТІС склав близько 1,666 млрд грн, тоді як у вересні - 0,32 млн грн (останні офіційні дані - чотири угоди в липні пройшли на суму 0,323 млн грн). "Це означає, що частина цінних паперів з фондових бірж "втекли" на ПТІС", - говорить Сергій Антонов. Директор ПТІС підтвердила зростання торгів у жовтні, але не змогла назвати точну суму. "Так, у нас були непогані угоди щодо обсягів", - сказала вона.
Втім, введенням двох рівнів лістингу в ТІС реформування фондового ринку не завершиться. Як розповів Олексій Тарасенко, найближчим часом будуть розроблені критерії і для позалістингових цінних паперів. "Через півтора тижня комісія висуне вимоги до позалістингових паперів: наявність звітності, проведення зборів акціонерів емітентів хоча б раз на два роки. Так ми зможемо попередити торгівлю цінними паперами фіктивних компаній", - впевнений Тарасенко. Президент інвестиційного фонду "Амадеус-Індекс ПФТС" Михайло Ройко вважає, що якщо ДКЦПФР розробить особливі критерії для позалістингових цінних паперів, то ТІС можуть залишитися без частки ринку, адже "більшість їх позалістингових паперів вже присутні на ПФТС".
Петро Ъ-Шевченко
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас