Агентство S&P задоволене Росією — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Агентство S&P задоволене Росією

184
Незважаючи на кризу іпотечного ринку США, що відбилася на глобальному ринку, кредитоспроможність Росії залишилася стабільною. На думку фахівців з міжнародного рейтингового агентства Standard & Poor's, грамотні дії фінансової влади країни дозволили Росії пройти небезпечний період без втрат. За словами аналітиків агентства, у РФ склалися тенденції, що сприяють підвищенню її суверенного рейтингу.
Міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's відзначило, що завдяки діям російської фінансової влади Росія змогла пройти період глобальної кризи ліквідності без втрат.
"Завдяки діям російської фінансової влади Росія змогла пройти період глобальної кризи ліквідності без втрат "
"Ми не зменшили рейтинг по жодному з банків у силу ліквідності, - повідомив у четвер керівник напрямку "Рейтинги фінансових інститутів" Standard & Poor's Джон Гіблінг. - Влада змогла забезпечити достатній приплив ліквідності в російську банківську систему".
За його словами, уряд і Центробанк багато чому навчилися за останні роки і зараз оперативно зреагували, додавши ліквідності по угодах репо. У результаті банки швидко дістали необхідні кошти.
У цілому суверенний кредитний рейтинг Росії, незважаючи на ризики, яким підданий банківський сектор в умовах недостатньої ліквідності, залишається на колишньому рівні - BBB+ ("Стабільний").
"Значний профіцит по рахунку поточних операцій і надзвичайно гарна позиція по чистих зовнішніх активах виділяють Росію як країну, найменш піддану глобальній переоцінці ризику", - відзначив директор напрямку "Суверенні рейтинги" Standard & Poor's Френк Гіл.
Перевищення активів держави над зобов'язаннями і збільшення ВВП на рівні 6-7% з гарними середньостроковими перспективами зростання позитивно впливають на рейтинг країни, відзначив представник S&P.
"Будучи зовнішнім кредитором, Росія також може збільшувати тягар боргу, якщо необхідно буде профінансувати різні держпрограми", - підкреслив експерт.
За його словами, зараз Росія перебуває на початковій стадії активного інвестування, питання в тому, наскільки ефективно воно буде виконано, чи дозволять адміністративні механізми якісно інвестувати кошти.
Серед негативних факторів, що впливають на економіку Росії, - залежність від цін на нафту і газ, низька конкурентноздатність несировинного сектора. Також, через те що в найближчі два роки будуть різко збільшені витрати бюджету, може наступити перегрів економіки.
У випадку Росії залежність банківського сектора від залучених за кордоном кредитних ресурсів нижча, ніж в інших країнах.
За його словами, у Росії спостерігається споживчий бум, збільшення споживання цього року склало 16%, тобто в 2 рази більше, ніж зростання ВВП. Все це привело до різкого збільшення імпорту - приріст імпорту склав 25% (в 3 рази більше, ніж по експорту).
Надалі в міру прискорення зростання імпорту сальдо рахунку поточних операцій буде знижуватися. Багато чого при цьому буде залежати від цін на нафту: при збереженні вартості бареля на рівні 100 доларів сальдо протримається в плюсі до 2011 року.
Все-таки "є тенденції для підвищення рейтингу Росії", сказав Френк Гіл. У країни гарні середньострокові перспективи, економіка перебуває на підйомі, і є надія, що інвестиції приведуть до економічного зростання.
Аналітик також відзначив необхідність реформування банківського сектора. Якість нагляду за банками, за його словами, покращилася, однак криза ліквідності показала, наскільки важлива потреба структурних реформ.
"У Росії можливість підтримки державою приватних банків поки невизначена", - зауважують аналітики S&P. Між суверенним рейтингом країни і банківським рейтингом існує розрив.
Зараз середній рейтинг російських банків на рівні інших країн СНД (B, BB-), але надалі буде підвищуватися, упевнений керівник напрямку "Рейтинги фінансових інститутів" Джон Гіблинг.
За матеріалами:
Взгляд
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас