Мінторговлі США: ВВП США в III кварталі 2007 р. виріс на 4,9% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінторговлі США: ВВП США в III кварталі 2007 р. виріс на 4,9%

Казна та Політика
114
ВВП США в III кварталі 2007 р. виріс на 4,9%. Таку інформацію надало сьогодні Міністерство торгівлі США. При цьому даний показник незначно вище прогнозів аналітиків, які вважають що зростання американської економіки за звітний період складе 4,8% у річному обчисленні.
Як відзначається в повідомленні Міністерства торгівлі країни, зростання ВВП в III кварталі ц.р. пов'язаний, в основному, з ростом споживчих видатків на послуги, ростом експорту і збільшення видатків федерального уряду.
У той же час приріст ВВП США в II кварталі ц.р., за остаточним даними, склав 3,8% у річному обчисленні.
Тим часом, зростання економіки США, на думку більшості аналітиків, найближчим часом може сильно сповільнитися. Відповідно до попередніх оцінок, в IV кварталі ц.р. темпи росту американської економіки складуть лише 1%, а в першій половині 2008 р. не перевищать позначку 2%. Гарні економічні показники за III квартал ц.р. багато в чому у минулому обумовлені високою купівельною спроможністю і гарним обсягом експорту.
Однак учасники ринків відзначають, що надалі на тлі економіки, що слабшає, обсяги експорту будуть знижуватися. А у звітах Міжнародного валютного фонду (МВФ) говориться і про невелике уповільнення економіки єврозони, на частку якої на даний момент доводиться близько 30% американського експорту. Очікується, що в наступному році темпи росту в цьому регіоні знизяться з 2,5% до 2,1%.
Існує можливість штучно підтримати економіку США навіть на тлі зниження обсягів експорту - збільшити купівельну спроможність американських споживачів. Поки показники цієї активності досить високі. За даними за III квартал 2007 р., зростання споживчого попиту склало близько 3% у річному обчисленні (у порівнянні з 1,4% в II кварталі ц.р.).
Але більшість аналітиків дає песимістичні прогнози і тут: вони очікують різкого зниження і цього показника на тлі зростаючих виплат з іпотеки і падаючих цінах на будинки. Зважаючи на те, що нафта наближається до позначки 100 дол./барр., з великою ймовірністю можна також очікувати росту цін на бензин і електроенергію. "Все, що вони купують, дорожчає", - відзначає глава консультаційної фірми Challenger, Gray and Christmas Джон Челленджер.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас