В Україні виробництво м'яса стає збитковим — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні виробництво м'яса стає збитковим

Аграрний ринок
441
В Україні промислове виробництво свинини і м'яса птиці цього року стає збитковим. Про це заявив сьогодні на прес-конференції директор асоціації "Спілка птахівників України" Олександр Бакуменко.
Так, за його словами, в 2007 р. спостерігаються негативні тенденції, які привели до значного підвищення собівартості виробництва м'яса. Зокрема, виросли ціни на основні види фуражних культур і, відповідно, на готові комбікорми та енергоносії. Зважаючи на те, що в структурі собівартості м'яса птиці комбікорм та енергоносії займають до 75%, виросла і собівартість м'ясної продукції, відзначив Бакуменко.
У той же час, у жовтні-листопаді ц.р. на 30% у порівнянні з вереснем знизилися закупівельні ціни на велику рогату худобу, свиней і птицю, а за таких умов промвиробництво стало збитковим, відзначив керівник асоціації. У свою чергу, за 10 місяців 2007 р. виробництво яловичини і телятини склало 329 тис. т, свинини - 608 тис. т, птиці - 533 тис. т, що в цілому на 130 тис. т більше, ніж за аналогічний період минулого року.
Головним дестабілізатором на ринку м'яса, на його думку, є значне зростання обсягів ввозу в Україну м'яса і м'ясопродуктів низької якості за демпінговими цінами.
Директор асоціації "Спілка птахівників України" відзначив, що починаючи з наступного року одна з головних преференцій для підприємств галузі тваринництва - відшкодування податку на додану вартість при постачанні м'яса в живій вазі на переробні підприємства - втрачає свою дію. Саме ця норма законодавства, відзначив Бакуменко, забезпечує на даний момент мінімальну стійкість вітчизняного тваринництва. Він переконаний, що лише збереження існуючих норм законодавства може врятувати галузь від кризи.
При цьому, він звернув увагу і на те, що український ринок на цей час уже не має потреби в імпорті м'яса птиці, тому що на ринку вже зараз існує профіцит. За словами Бакуменка, українські виробники активно працюють у напрямку експорту м'яса птиці та уже є поставки цієї продукції в Казахстан, домовленості з Білорусією, а також планується вихід на російський і європейський ринки.
Бакуменко повідомив, що за останні 7 років птахівники інвестували в галузь близько 11 млрд грн, що дозволило Україні зайняти 12-е місце у світі з виробництва яєць і 17-е місце - за виробництвом м'яса. Бакуменко висловив надію, що до 2012 р. Україна ввійде в десятку найбільших птахівників світу.
Але, незважаючи на це, асоціація "Спілка птахівників України" прогнозує прямі збитки виробників яєць за підсумками 2007 р. Керівник галузі відзначив, що середня собівартість яєць в Україні становить 3,9 грн за десяток, а відпускна - 4,5 грн за десяток. "А тому що протягом року ціна цієї продукції значно коливалася, знижуючись до 1,8-1,9 грн за десяток, - очікуємо близько 250 тис. грн збитків", - констатував він. І додав, що в середині грудня відпускні ціни на яйця виростуть на 0,5-0,7 грн до 5-5,2 грн за десяток у зв'язку із сезонністю продажів.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас