Кінах: Сподіваємося, що ціна туркменського газу для Росії залишиться 100 дол. за 1 тис. куб. м. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кінах: Сподіваємося, що ціна туркменського газу для Росії залишиться 100 дол. за 1 тис. куб. м.

Енергетика
108
Україна сподівається, що буде збережена ціна на туркменський газ для "Газпрому" (РФ) на рівні $100 за 1 тис. куб. м, повідомив журналістам в. о. міністра економіки Анатолій Кінах у вівторок у Києві.
"Ми маємо таку надію, що під час переговорів "Газпрому" з Туркменістаном щодо ціни на природний газ... залишиться в силі та угода, що передбачає ціну на рівні 100 доларів за 1 тис. кубометрів", - сказав він.
При цьому А.Кінах відзначив, що збереження такого рівня ціни на природний газ дозволить Україні імпортувати його за прогнозною ціною до $160 за 1 тис. куб. м.
"Якщо результат буде іншим і Туркменістан буде поставляти газ за ціною вище 100 доларів за 1 тис. кубометрів, то, безумовно, виникнуть проблеми в плані ціни для України на кордоні з Росією", - відзначив в. о. міністра.
Як повідомлялося, 23 листопада в Ашхабаді відбулися переговори з питань російсько-туркменського співробітництва в газовій сфері, під час яких туркменська сторона порушила питання про необхідність підвищення закупівельної ціни газу як мінімум на 30% уже в 2008 році.
Як сказав журналістам голова правління "Газпрому" Олексій Міллер, "ми поки не дали остаточної відповіді нашим туркменським колегам і взяли паузу в переговорах. Справа в тому, що традиційно основним ринком для туркменського газу є Україна. При цьому потреби України в імпортному газі навіть вищі, ніж обсяги поставок туркменського газу за контрактом з "Газпромом", а ціни в рази нижчі, ніж у Європі. Всім очевидно, що адаптація української економіки до європейського рівня цін вимагає часу. Нам потрібно оцінити наслідку збільшення ціни туркменського газу. На наступному тижні переговори продовжаться", - сказав він.
"Газпром" у вересні 2006 року домовився про покупку в 2007-2009 р. туркменського газу за ціною $100 за 1 тис. куб. м. Обсяги поставки в 2007-2009 р. складуть по 50 млрд куб. м на рік. Сторони також домовилися про принципи коректування умов постачання газу на наступний трирічний період.
Поставки туркменського газу здійснюються через систему транзитних газопроводів "Середня Азія - Центр", що проходять через території Узбекистану, Казахстану і Росії.
Відповідно до міжурядових угод "Газпром" забезпечує транзит туркменського газу територією Росії в Україну. Крім того, "Газпром" виконує функції оператора транзиту туркменського газу територією Узбекистану і Казахстану.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас