Зірки квитка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зірки квитка

Казна та Політика
109
Українські авіакомпанії знову підвищують вартість квитків. Вчора про подорожчання на 7-8% заявила компанія "Аеросвіт". Її приклад збираються перпейняти МАУ та "Дніпроавіа". Підвищення цін вони пояснюють подорожчанням палива. Тим часом час обраний удало: напередодні свят пасажири навряд чи відмовляться від подорожей, і обсяги перевезень не знизяться, відзначають експерти.
Про підвищення із учорашнього дня цін на квитки "Аеросвіту" на 7-8% практично на всій маршрутній сітці розповів прес-секретар Сергій Куций. "Це вимушені заходи. У такий спосіб компанія планує покрити збитки від майбутнього підвищення цін на авіаційне паливо", - сказав Куций. За його словами, 23 листопада постачальник авіапалива компанія "Кребо" повідомила перевізника про підвищення вартості гасу на 33%. В іноземних аеропортах вартість авіапалива з 1 жовтня зросла в середньому на 16-17%. "Не виключено, що ціни будуть рости й далі", - сказав Сергій Куций.
Про можливе підвищення цін заявляють і інші авіаперевізники. "Ми переглядаємо свою тарифну політику і, швидше за все, введемо фіксований паливний збір, що буде доданий до вартості авіаквитка", - сказав заступник гендиректора "Дніпоравіа" Сергій Ткаченко. В "Міжнародних авіалініях України" (МАУ) повідомили, що їх постачальник палива "Авіа Ойл" поки не попереджав компанію про підвищення тарифів. "Зараз ми не підвищуємо ціни на авіаквитки, але можемо зробити це після нового року", - розповів прес-секретар компанії Євгенія Сацька. Одержати коментарі СП "Кребо" і "Авіа Ойл" не вдалося.
У компанії "Укртатнафта", паливо якої поставляє "Кребо", сказали, що дотримуються досягнутих раніше домовленостей. За словами голови правління "Укртатнафти" Павла Овчаренко, розрахунок ціни ведеться виходячи зі світових котирувань нафти, а заяви авіаперевізників - не більш ніж "психологічний вплив з метою підняти ціни".
Нагадаємо, торік через подорожчання палива авіаперевізники навіть загрожували скасувати польоти, однак в результаті домовилися про прийнятні правила гри з постачальниками палива.
Аналітики вважають, що зростання цін на паливо все-таки об'єктивне. За оцінками заступника директори науково-технічного центру "Псіхея" Геннадія Рябцева, у жовтні-листопаді ціни на гас зросли на 20-22%. "Насамперед це пов'язане з подорожчанням нафти у світі, а також зі зниженням виробництва гасу на Кременчуцькому НПЗ і недавнім конфліктом акціонерів, - говорить він. - До кінця року ціни на гас можуть підвищитися ще на 5-7%".
Туроператори відзначають, що збільшення вартості авіаквитків не відіб'ється на польотах. "Можливо, на початку і буде невеликий спад авіаперевезень, але наближається період свят, люди запланували відпочинок і від нього не відмовляться", - говорить глава Всеукраїнської асоціації туроператорів, президент компанії "Гамалія" Ігор Голубаха. З ним погоджується заступник гендиректора "Пан Юкрейн" Олена Шаповалова: "Люди однаково будуть літати - збільшення вартості на $100-150 на новорічному турі ціною в $1,5-2 тис. туристів не відлякне".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас