Металурги піднімають ціни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Металурги піднімають ціни

Казна та Політика
142
Світовий лідер сталевої галузі ArcelorMittal уперше офіційно оголосив про збільшення цін на метал в 2008 році. Підвищувати ціни прийдеться й іншим сталевим компаніям: зараз вони ведуть переговори з постачальниками, за підсумками яких контрактні ціни на залізорудну сировину і коксівне вугілля можуть вирости як мінімум на 30%. У результаті світові ціни на сталь у наступному році можуть збільшитися на 5-10%.
В I півріччі 2008 року найбільша у світі сталева компанія ArcelorMittal (займає 10% світового ринку) підніме ціни в США на 6-9%, повідомила в минулий вівторок газета The Wall Street Journal. Напередодні ArcelorMittal випустила повідомлення про те, що з I-II кварталу підвищить ціни на плоский прокат у США і Європі відповідно до зростання цін на сировину та електроенергію. Зростання цін на сировину критичне для ArcelorMittal, забезпеченого власною рудою лише на 47%. Але підвищує ціни не тільки він. Про збільшення цін на сталь з січня мінімум на 5% оголосив і другий за розміром виробник Європи Corus.
Заяви металургів збіглися з їхніми переговорами про ціну контрактів на наступний рік з виробниками залізної руди і вугілля - компаніями BHP Billiton, Rio Tinto і CVRD (у сукупності більше 70% світового ринку залізної руди). Сировинні конгломерати мають намір підняти ціни на руду в 2008 році мінімум на 30%. Металургійні компанії побоюються, що зростання буде ще вищим у випадку можливого злиття BHP Billiton і Rio Tinto.
Проти угоди вже висловився Міжнародний інститут заліза і сталі, що представляє інтереси 180 сталевиробників, і Китай - найбільший споживач залізорудної сировини.
Українські металурги, за винятком Маріупольського меткомбінату ім. Ілліча, "Запоріжсталі" і метпідприємств "Індустріального союзу Донбасу", забезпечені своїми вугіллям і рудою. Втім, за словами президента Української асоціації металотрейдерів Андрія Федосєєва, українські ціни ідуть за світовими. "Зростання цін на світових ринках завжди провокує аналогічне зростання в Україні. Думаю, до літа 2008 року ціни виростуть як мінімум на 15%", - говорить пан Федосєєв.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас