З державою вчинили за статутом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

З державою вчинили за статутом

Фондовий ринок
282
У справі про законність приватизації контрольного пакета акцій Нікопольського заводу феросплавів поставлена крапка. Учора акціонери компанії затвердили рішення про збільшення статутного фонду в 5,1 рази - на 312 млн грн. Емісія буде викуплена пропорційно приналежним їм часткам.
Таким чином, реприватизація заводу стане практично неможливою, і до цього питання повертатися вже ніхто не буде, вважають експерти.
Учора на загальних зборах акціонерів ВАТ "Нікопольський завод феросплавів" було вирішено збільшити статутний фонд на 312 млн грн - до 387,884 млн грн - шляхом закритого розміщення акцій підприємства, повідомили Ъ у департаменті корпоративної документації заводу. За це рішення проголосували акціонери, які у сукупності володіють 98,66% акцій підприємства.
Розміщення акцій буде проводитися з 14 січня до 1 лютого 2008 року. "Акціонери, які внесені до реєстру власників НЗФ, будуть збільшувати свої частки пропорційно",- сказав Ъ голова наглядової ради компанії "Славутич-Реєстратор" (входить у групу "Приват") Геннадій Корбан.
НЗФ займає близько 10% світового ринку феросплавів. В 2006 році підприємство зробило 628 тис. т сілікомарганцю, 260,6 тис. т феромарганцю і 4,3 тис. т інших феросплавів. Чистий прибуток в 2006 році склав 1,152 млн грн. Близько 73% акцій володіє консорціум "Придніпров'я", афілійований з компанією EastOne Віктора Пінчука, ще 26% належать структурам співвласника Приватбанку Ігоря Коломойського.
Отримані за рахунок додемісії 312 млн грн будуть спрямовані на поповнення оборотних коштів підприємства, а також на його реконструкцію, що дозволить збільшити обсяг виробництва до 10%. Крім того, планується провести переоснащення виробничого ланцюжка, що підвищить якість високовуглеводневого феромарганцю і дозволить освоїти виробництво нових видів продукції для організації пакетних пропозицій. Виконавчий директор Української асоціації виробників феросплавів Сергій Кудрявцев вважає, що заявлені інвестиції дозволять НЗФ втримати лідируючі позиції не тільки на ринку України, але й у світі.
Проведення зборів акціонерів НЗФ відкладалося більше півроку. Уперше про намір збільшити статутний фонд підприємства було оголошено ще у квітні, після чого практично щомісяця власники заводу вносили це питання до порядку денного зборів акціонерів. У вересні була підтримана додемісія. Однак рішення про її затвердження було перенесено, а пізніше анульовано через відсутність кворуму на зборах акціонерів. На думку юриста юркомпанії "Песков і партнери" Геннадія Пескова, зриви зборів акціонерів могли бути пов'язані із судовими розглядами, що тривали, між Генпрокуратурою і консорціумом "Придніпров'я". Нагадаємо, з 2005 року Кабмін намагався заперечити приватизацію 50%+1 акції НЗФ структурами Віктора Пінчука.
Після більш ніж дворічного судового позову в серпні цього року уряд визнав цей продаж законним, а Генпрокуратура повідомила, що не має наміру надалі домагатися повернення акцій НЗФ у держвласність.
Учора в Генпрокуратурі розповіли, що позов, що заперечує законність приватизації контрольного пакету акцій НЗФ, був відкликаний тільки наприкінці жовтня. А у Фонді держмайна, що підтримував реприватизацію НЗФ, заявили, що не мають наміру заперечувати додемісію: "Ми не є акціонерами цього підприємства, законність приватизації 50%+1 акції НЗФ заперечувала в суді Генпрокуратура, а ми лише виступали як відповідач однієї зі сторін у справі". На думку президента юридичної компанії ULGroup Андрія Шумилова, у справі про законності приватизації НЗФ поставлена крапка. "Не думаю, що до питання реприватизації коли-небудь ще повернуться", - сказав він.
Історія питання
Як боролися за акції НЕФ. В 2003 році компанія "Придніпров'я" придбала 50%+1 акцію НЗФ на приватизаційних аукціонах, що дозволило їй сконцентрувати близько 73% акцій підприємства. На початку 2005 року з ініціативи прем'єр-міністра Юлії Тимошенко був початий процес реприватизації підприємства.
У серпні 2005 року Вищий господарський суд визнав продаж контрольного пакета акцій НЗФ незаконним.
У січні 2006 року палата адміністративних справ Верховного суду відмовилася втручатися в рішення Вищого господарського суду.
У березні 2007 року Верховний суд скасував рішення Вищого госпсуду. У серпні 2007 року Кабмін визнав продаж 50%+1 акції НЗФ законним. На початку вересня Генпрокуратура повідомила ФДМ, що не має наміру надалі домагатися реприватизації акцій НЗФ у держвласність.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас