Зарплатні конверти стають товстішими — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зарплатні конверти стають товстішими

Казна та Політика
979
Рівень тіньових заробітків українців росте в міру підвищення офіційного рівня оплати праці
Введення єдиної ставки податку на прибуток замість прогресивної шкали (з 1 січня 2004 року вона становила 13%, а з початку нинішнього року - 15%), за задумом законотворців, повинне було простимулювати виведення з тіні прибутків громадян. Дійсно, для найбагатших прибутковий податок знижувався відразу на 27% (раніше, відповідно до прогресивної шкали, його ставка варіювалася в межах 10-40%). Причому чиновники сподівалися, що завдяки легалізації зарплат відрахування в бюджет не тільки скоротяться, а навіть зростуть.
Злиденні і щасливі
По закінченні трьох років можна із упевненістю сказати: ідея себе не виправдала. Надходження від прибуткового податку стрімко зменшувалися, що в першу чергу вдарило по місцевих бюджетах, для яких податок з прибутків громадян є головним джерелом наповнення. Якщо в 2003 році надходження від прибуткового податку становили 5,1% ВВП, то в 2006-му - тільки 4,5%.
Незважаючи на проведену реформу, левова частка роботодавців як і раніше воліє виплачувати зарплати персоналу в конвертах. Причому рівень тіньових заробітків українців росте рік у рік, у міру підвищення офіційного рівня оплати праці. Реальну суму нелегальних зарплат не може назвати жоден з офіційних держорганів. "Хто скаже, скільки коштів перебувають у тіні, тому можна поставити пам'ятник із золота", - жартує заступник голови податкової адміністрації Сергій Лекарь. Втім, досить показовим може бути наступний приклад. У середньому кожен працюючий українець утримує одного непрацюючого.
За даними Держкомстату, у вересні середня зарплата склала 1426 грн. Іншими словами, українці живуть приблизно на 700 грн. на місяць, що наближається до прожиткового мінімуму (відповідно до бюджетного закону на 2007 рік з 1 квітня він установлений на рівні 525 грн.). Експерти давно говорили про те, що рівень прожиткового мінімуму не відповідає реальним витратам громадян на підтримку життєдіяльності. І навіть при цьому, за даними компанії Gf Ukraine, лише 8% опитаних поскаржилися на нестачу коштів на харчування. Більшість же заявила, що одержуваних доходів вистачає для того, щоб не тільки витрачати на найнеобхідніше, але і відкласти на "чорний день".
Приблизно оцінити динаміку тіньових виплат допоможуть наступні дані. За підрахунками незалежних економістів, доходи населення цього року виросли на 10%, тоді як за даними НБУ з початку року грошова маса (кількість грошей у вільному обігу) збільшилася на 33,6%.
Якщо ж говорити про конкретні цифри, то тут починається повна чехарда навіть на рівні даних Держкомстату. Так, за його інформацією, за дев'ять місяців нинішнього року доходи українців склали 432,638 млрд грн. При цьому, якщо підсумувати надходження із всіх джерел (заробітна плата, змішаний доход, доходи від власності і соціальні гарантії), виходить 600,299 млрд грн. Нагадаємо, що статистичне відомство розраховує загальні показники на підставі звітів, наданих підприємствами. Ніяк не в'яжуться з даними Держкомстату звіти НБУ, за якими до жовтня грошова маса (обсяг грошей в обороті) досягла 348,7 млрд грн.
Конвертація дешевше податку
Уже через рік після введення 13%-ної ставки прибуткового податку Сергій Терьохін, будучи міністром економіки, запропонував повернути прогресивну шкалу, щоправда, з більш низькою межею податку для багатих (20%), щоб хоч якось поліпшити стан місцевих бюджетів. Однак ідея не викликала особливого ентузіазму ні в уряду, ні в депутатів.
Система видачі заробітних плат у конвертах останнім часом не помінялася, констатував у розмові керівник департаменту соціальної політики Секретаріату Президента Павло Розенко. "Уряд вживав різних заходів стосовно детінізації зарплат, однак не зміг вирішити головної проблеми - знизити податковий тиск на роботодавця", - говорить він. "Зниження податку на прибутки фізосіб - необхідний, але досить слабкий фактор легалізації доходів, - вважає директор аудиторської фірми "Євроаудит" Антонина Жадан. - Додатковою дією повинна стати реформа системи соціальних внесків". Дійсно, з огляду на бум, що не припиняється, споживчого кредитування, багато громадян погодилися б одержувати офіційні зарплати. Оскільки банкіри при оформленні позики вже все рідше готові закривати очі на невідповідність наданих даних про рівень доходів реальному, більш комфортному фінансовому становищу майбутнього позичальника. І вимагають, щоб їхній високий рівень прибутків був підтверджений документально. Крім того, незначний розмір легального заробітку найчастіше стає причиною відмови у відкритті візи в країни Євросоюзу.
Проблема в тому, що саме роботодавці не збираються змінювати схеми виплати зарплат. Зараз навантаження на фонд оплати праці досягають майже 40%, що більшість власників підприємств вважають абсолютно неприйнятним для себе (особливо якщо врахувати, що за останні кілька років знизилася вартість переведення в готівку, що тепер становить від 2 до 10% від суми залежно від складності схеми). Як показують численні опитування роботодавців, власники дрібних і середніх компаній згодні віддавати з фонду оплати праці близько 10%, їхні колеги з більшого бізнесу - не більше 20%. Про необхідність перегляду оподатковування фонду оплати праці не втомлювалися говорити і представники економічних блоків практично кожного уряду. Обіцянка ввести єдиний соціальний внесок лягло і в основу парафованої двома демократичними силами угоди про створення коаліції. "Ставки називаються різні: від 20 до 30%", - ділиться перший заступник комітету ВР п'ятого скликання Микола Круглов (№39 у списку Партії регіонів). Однак коли і як буде реалізована ця ідея, не може сказати ніхто.
Проблеми переведення в готівку
Втім, експерти відзначають, що боязкі рухи убік детінізації зарплат все-таки почали відчуватися - торік уперше після введення єдиної ставки прибуткового податку надходження від нього почали рости швидше, ніж середня заробітна плата. Флагманами детінізації нині виступають великі фірми. При цьому, за словами фінансового директора однієї зі столичних компаній, останнім часом виникають проблеми переведенням в готівку грошей. "Вартість таких операцій знизилася, однак зменшилася кількість конвертаційних центрів. Через це в нас регулярні проблеми з переведенням в готівку, затримка виплат і невдоволення співробітників. У той же час маржа не дозволяє нам поки "обілити" зарплати персоналу", - говорить він.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас