Смертельний горизонт: чому вибухає "вугільна стихія" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Смертельний горизонт: чому вибухає "вугільна стихія"

Енергетика
508
І, як у відомому фразеологізмі, знову і знову натикається на ті самі граблі. Тому зустрічає новий тиждень черговою жалобою - і знову за гірниками, що загинули під час вибуху метану на донецькій шахті ім. Засядька. Тобто, на тому самому вугільному підприємстві, що уже десять років тримає за собою "славу" найбільш кривавого в Україні.
Звичайно, можна пояснювати причини недільної трагедії, що забрала життя декількох десятків шахтарів, словами Прем'єр-міністра Віктора Януковича. Прибувши у Донецьк для вивчення обставин аварії і ліквідації її наслідків, глава уряду не став чекати результатів розслідування і одразу заявив представникам засобів масової інформації: "Я думаю, що від подібних випадків у вугільній промисловості не застрахована жодна шахта у світі. Всі аварії, які відбуваються на шахтах, пов'язані з веденням гірських робіт, а стихія нікого не щадить, вона нещадна... Ця аварія в черговий раз нагадала про те, що людина перед стихією безсила".
Зовсім іншої думки дотримується лідер Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець, який в аварії звинувачує, у першу чергу, ігнорування світової практики вуглевидобутку. Зокрема, в інтерв'ю кореспондентові він заявив, що на глибині, близькій до горизонту в 1078 метрів (на якій шахта ім. Засядька "відзначилася" вибухами не тільки цього разу, але і в 2006, і в 2002 роках), роботи не ведуться в жодній країні світу. "На таких тонких шарах видобуток вугілля не ведеться ніде, крім Німеччини. Та й там обсяги видобутку обмежуються 30-ма мільйонами тонн на рік, у той час як Україна, без урахування зольності, наближається до рівня в 65 мільйонів тонн. Але якщо в Німеччині гине один шахтар - це загальнонаціональна трагедія. А для нас сотня шахтарів на рік - нормальне явище".
"Історія" шахти ім. Засядька цю думку підтверджує. Тільки в так званих "масових" гірських трагедіях і тільки на горизонті "1078" на цьому вугільному підприємстві загинули більше 30 чоловік: в 2002 році горизонт став фатальним для 20 гірників, в 2006 - для 13. Страшну традицію смертельна глибина продовжила і цього року. "Ще не повністю вивчено, як поводяться вугільні маси на таких глибинах. Там бувають непрогнозовані гідроудари, газові викиди, зсуви порід. От в останньому випадку, швидше за все, до аварії привів викид метану, у якому взяли участь вугільні маси. Але остаточні висновки зможе зробити тільки комісія", - пояснює Волинець.
Якщо дивитися на проблему з моральної сторони, то "статистика" шахти ім. Засядька, так само як і завзяте ігнорування її "смертельних попереджень", взагалі ставить під питання доцільність її подальшої експлуатації. Звичайно, в Україні звикли тонни вугілля вимірювати в людських життях, от тільки на цій донецькій шахті "чорне золото" у буквальному значенні слова пофарбовано в червоний колір.
20 вересня 2006 року - на шахті ім. Засядька на глибині 1078 метрів відбувся викид вугільно-газової суміші. Загинули 13 шахтарів.
31 липня 2002 року - усе на тім же горизонті в 1078 метрів загинули 20 гірників. Причина - вибух метано-повітряної суміші.
19 серпня 2001 року - на горизонті 1300 метрів шахти імені Засядька відбувся вибух метано-повітряної суміші, ускладнений пожежею. Загальне число загиблих - як безпосередньо на місці трагедії, так і пізніше в лікарнях - досягло 55 чоловік.
24 травня 1999 року - від вибуху метану на шахті імені Засядька загинули 50 шахтарів.
Опускаючи питання морального плану, варто перейти до кримінальної складової "засядькінських" трагедій. Тим більше, що це питання більш ніж болюче для сотень потерпілих, які так і не домоглися покарання винних у загибелі шахтарів. Саме так: жоден з вагомих керівників вугільного підприємства не поніс серйозної відповідальності за людські життя, забрані "нещадною стихією".
У цьому контексті особливо показовим є вибух 2002 року, за результатами розслідування якого було порушено, розслідувано і спрямовано в судові органи кримінальну справу про порушення правил техніки безпеки.
З тих пір минуло вже п'ять років, а суди як і раніше роблять спроби відійти від остаточного рішення - і його немає дотепер. Початкове обвинувачення було пред'явлено шести посадовим особам шахти ім. Засядька. 22 лютого поточного року всі вони були засуджені до позбавлення волі на термін від двох до трьох років. З урахуванням відсутності судимостей - ...умовно.
Засуджені провину не визнали, - у буквальному значенні слова пославшись на все ту ж "стихію, що розбушувалася,", - і оскаржили рішення суду. Тому ж прикладу наслідували і потерпілі. У результаті винні як і раніше гуляють на волі.
"Винними в таких аваріях завжди роблять "стрілочників". А керівники не тільки не несуть покарання, але ще й отримують державні нагороди", - заявив кореспондентові М.Волинець. На питання, чому Незалежна профспілка гірників не домагається притягнення винних до відповідальності, він відповів: "Я піднімаю це питання на всіх комісіях, на всіх рівнях. Але це даремно, поки суспільство приймає подібні виклики. Мені, до речі, намагаються навіть не повідомляти про аварії, а в комісії з їхнього розслідування я буквально з боєм пробиваюся".
От і вчора Президент України Віктор Ющенко зажадав від Віктора Януковича створити урядову комісію для розслідування причин аварії на шахті ім. Засядька. За результатами проведеного розслідування він наполягає на притягненні винних в аварії до відповідальності. Кримінальну справу за фактом вибуху уже порушено. Але чи будуть покарані винуватці? Питання більш ніж риторичне. Особливо в контексті заяв, що звучать із місця трагедії, про те, що життя шахтарів забрала "нещадна стихія".
Про те, як "бушувала стихія" на шахтах України в 2007 році, свідчать наступні дані:
28 жовтня - на шахті імені 50-річчя СРСР (ВАТ "Краснодонвугілля") у результаті обвалу породи загинули чотири гірники.
28 жовтня - на шахті імені Фрунзе (ДП "Ровенькиантрацит") у Луганській області була проведена екстрена евакуація 555 гірників після того, як на горизонті 870 метрів відбулася пожежа, причиною якої стало загоряння дерев'яної розтяжки.
27 жовтня - на шахті імені Гагаріна в Горлівці - пожежа, викликана загорянням дерев'яного перемикача.
24 жовтня - на шахті імені Гагаріна в Горлівці у стовбурі подавання повітря N3 на горизонті 830 метрів відбулося загоряння високовольтного кабелю. На момент аварії у виробітках шахти перебувало 137 чоловік, всі вони виведені на поверхню.
23 жовтня - пожежа на шахті імені "Известий" (ДП "Донбасантрацит"), що привела до обвалу покрівлі на горизонті 295-ти метрів в 10 метрах від лави. Працюючі на той момент під землею 114 чоловік виведені на поверхню, після чого в шахті зайнявся метан.
2 червня - на шахті "Ювілейна" (ВАТ "Суха Балка", Кривій Ріг) на горизонті 1180 метрів під час проведення робіт з демонтажу бурового устаткування відбулося раптове провисання стелі. На місці події були знайдені без ознак життя четверо гірників 1978, 1984 і 1986 років народження, смертельно травмовані сильною повітряною хвилею.
9 травня - на шахті "Червонолиманська" (ДП "Червонолиманськвугілля") на горизонті 900 метрів в 7-й південній лаві під час проведення бурових робіт відбувся викид метану з наступним горінням, у результаті чого загинули двоє гірників, 13 шахтарів із травмами різних ступенів важкості госпіталізовані. Один із травмованих помер пізніше в медичному пункті, ще один від опіків помер у лікарні.
16 квітня - на шахті імені 50-річчя Радянської України (ДП "Антрацит") на горизонті 422 метрів відбулося обвалення породи, у результаті чого 4 гірники загинули і 2 постраждали. Потерпілі госпіталізовані в реанімацію Луганської обласної лікарні.
1 березня - на шахті імені Кирилова (ДП "Макіїввугілля") у похилому вентиляційному стовбурі на горизонті 190 м внаслідок обвалення породи під завалом опинилися три гірники. Через кілька годин двоє гірників були підняті на поверхню в задовільному стані. Ще один шахтар, якого вдалося витягти з-під завалів тільки через п'ять годин, від отриманих травм помер у лікарні.
13 лютого - на шахті імені Бажанова (ДП "Макіїввугілля") відбувся викид вугільно-метанової суміші, наслідком якого став обвал, що поховав під собою трьох гірників. Ще 55 шахтарів, що перебували на момент інциденту під землею, виведені на поверхню.
За матеріалами:
ЛігаБізнесІнформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас