Росія через 5 років може перейти на торгівлю нафтою в рублях — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія через 5 років може перейти на торгівлю нафтою в рублях

Енергетика
116
Росія в довгостроковій перспективі може перейти на торгівлю нафтою в рублях, вважає віце-прем'єр, міністр фінансів РФ Олексій Кудрін.
"У довгостроковій перспективі можна і на рублі перейти (у торгівлі нафтою)", - сказав він журналістам, відзначивши, що це може відбутися "десь за межами 5 років".
"Далі це залежить від усього: від стабільності російської економіки, від стабільності рубля, від стабільності зовнішньої торгівлі з Росією, від стабільності зростання", - вважає Кудрін.
Він відзначив також, що торгівлю на біржі здійснюють самі компанії, "Для них це повинне бути вигідним інструментом у першу чергу", - підкреслив глава Мінфіну. Однак чи хочуть російські компанії переходити на торгівлю нафтою в рублях, буде предметом додаткового вивчення.
При цьому, на думку О.Кудріна, незважаючи на ослаблення американської валюти, що спостерігалося останнім часом, долар набагато стійкіший, ніж рубль. "У короткостроковому і середньостроковому періоді рубль показував свою достатню стабільність і навіть посилення, але ми - країна, ще піддана великим ризикам руху капіталу, зміні рахунку поточних операцій, інших капітальних показників, які можуть мати вплив на курсову політику", - сказав він.
"Стабільність Росії в останні 8 років для світового ринку ще є недостатнім періодом, щоб вважати, що рублеві ціни стали стабільними та у них можна вести розрахунки", - вважає О.Кудрін.
Він також відзначив, що під час зустрічі міністрів фінансів і глав центральних банків країн "групи двадцяти" (G20), що проходила в минулі вихідні в ПАР, обговорювався вплив цін на нафту на економіку та об'єктивність цих цін. Зокрема, відзначалося, що в 1999 році нафта падала до $10 за барель, і багато хто очікували падіння до 5 дол. за барель. Однак низькі ціни протрималися недовго.
"Тому очікування, що нафта простоїть дуже довго на високому рівні, нічим поки не підкріплюються", - відзначив О.Кудрін.
Він вважає, що ціна нафти, крім політичних подій і природних катаклізмів в окремих країнах, останнім часом мала додаткову тенденцію до зростання у зв'язку з ослабленням долара, оскільки вся світова торгівля нафтою йде в доларах. "Це було додатковим фактором для підвищення ціни", - сказав віце-прем'єр.
"Ми не можемо сказати, наскільки динаміка долара буде такою ж найближчим часом, тому чи буде так само ціна рости або знижуватися, ніхто не знає", - підкреслив він.
Глава Мінфіну звернув увагу, що недавно ОПЕК розглядав можливість збільшення видобутку у зв'язку з високими світовими цінами на нафту, але відмовився від цього, розраховуючи, що попиту на додатковий обсяг нафти не буде.
А.Кудрін пояснив, що при зниженні долара розширюються вкладення коштів не тільки в цінні папери, але й у товари, у тому числі нафту. "Виходить, що споживання нафти не збільшується, а ціна росте, тому що її хочуть купити не для споживання, а як актив, у якому можуть перебувати гроші", - сказав він.
"Цей додатковий попит на нафту пов'язаний з розширенням вкладення для збереження грошей або навіть приросту грошей. Сьогодні купив нафту за однією ціною, завтра продав за іншою, це перетворилося на бізнес", - відзначив О.Кудрін.
Він не став коментувати, чи можна це назвати "бульбашкою". "Але, безумовно, це спекулятивний попит, спекулятивна ціна, тому стабільність такої ціни не можна називати високою, і ми повинні виходити з нижчих довгострокових цін", - підкреслив О.Кудрін.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас