СБ: Росія неправильно бореться з інфляцією — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

СБ: Росія неправильно бореться з інфляцією

Казна та Політика
182
Заходи, розпочаті російським урядом для стримування зростання цін, не дадуть результатів, вважають експерти Світового банку.
Адміністративне регулювання цін вони називають просто шкідливим. Краще використати перевірені методи - зміцнення рубля і стерилізацію грошової пропозиції.
Інфляція в Росії за підсумками 2007 року, можливо, перевищить 11%, заявила економіст Світового банку (СБ) Палома Аньйос Касеро в понеділок на презентації "Доповіді про економіку Росії, листопад-2007". "Починаючи із квітня 2007 року інфляція виросла і досягла 9,3% за 10 місяців 2007 року, (у порівнянні з 7,5% за 10 місяців 2006 року)", - сказано в доповіді.
Те, що темпи інфляції будуть настільки високі, не заперечує вже й уряд. Про 10-11-процентний приріст цін говорить Центробанк, а директор зведеного Департаменту макроекономічного прогнозування Мінекономрозвитку Андрій Клепач не виключає і перевищення 11%.
Однак на відміну від російської влади експерти Світового банку бачать причину не тільки в немонетарних факторах.
"Ціни на продукти харчування - молоко, хліб - збільшилися, але в той же час ми бачимо підвищення на так звані неторговані товари - послуги зв'язку, будівельні матеріали", - розповіла Касеро. Їхнє збільшення за 10 місяців 2007 року склало 10,7% і 15% відповідно.
У цьому, на думку експертів СБ, винен монетарний фактор, зокрема величезний приплив капіталу. "На відміну від нафтових доходів приплив капіталу не поглинається стабілізаційним фондом, що веде до зростання грошової пропозиції і збільшення тиску на зміцнення рубля", - відзначається в доповіді. "З урахуванням того, що загальне збільшення грошової маси починає позначатися на інфляції через три-чотири місяців, збільшення темпів інфляції, що відбулося у вересні - жовтні 2007 року, очевидно, також відображає інфляційний тиск, пов'язаний зі збільшенням грошової пропозиції", - пише СБ.
У цих умовах ЦБ міг би використати зміцнення рубля як один з перевірених інструментів стерилізації, вказує СБ. "Швидкість номінального зміцнення рубля була нижчою, ніж в 2006 році. Рубль зміцнився на 6% відносно долара в номінальному вираженні за 10 місяців 2007 року (у порівнянні з 7% в 2006 році)", - нарікають експерти.
Але Банк Росії не поспішає зміцнювати рубль, побоюючись зниження конкурентноздатності російських товарів. Це фахівці СБ розуміють. "В економіці будь-яке рішення - це компроміс, - відзначив головний економіст по Росії Желько Богетіч. - Відсутньою ланкою між конкурентноздатністю та інфляцією є продуктивність праці".
Зростання цього показника, для якого в Росії є резерви, здатне зменшити негативний ефект від зміцнення рубля, радить експерт СБ.
У той же час заходи, які російський уряд вживає, малоефективні. Особливій критиці СБ піддалося адміністративне стримування цін на низку продовольчих товарів. По закінченні строку заморожування, попереджає Касеро, інфляційний тиск зросте. "При тому що ці заходи можуть сприяти зниженню темпів інфляції найближчим часом, вони ведуть до перекручування відносних цін, і тому ефективність таких заходів у середньостроковій перспективі здається обмеженою", - пояснює банк.
Наступного року Росія також не укладеться в задану ціль по інфляції - 7%.
"Дуже складно в 2008 році уряду Росії виконати цільові показники. За нашими оцінками, інфляція складе 7,5%, деякі інші фахівці очікують 7,6%", - сказала Касеро.
Можливо, поради Світового банку вкупі з думкою вітчизняних фахівців, що закликають звернути увагу на монетарну складову інфляції, все-таки були почуті. Глава Мінекономрозвитку Ельвіра Набіулліна на зустрічі із президентом Володимиром Путіним у понеділок заговорила про цю проблему. Для боротьби з інфляцією необхідно особливу увагу звернути на монетарні фактори інфляції, підкреслив міністр, а також подивитися на грошову політику 2008 року. "Потрібно зробити акцент на розвиток ефективного виробництва і наповнення ринку чутливими з погляду інфляції товарами - продовольчі товари, цемент, нафтопродукти, які треба спеціальним способом відслідковувати і створювати умови для зростання виробництва і для конкуренції", - сказала Набіулліна.
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас