ТНК-ВР: Угода зі створення СП з "Газпромом" оформиться до кінця 2007 р. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ТНК-ВР: Угода зі створення СП з "Газпромом" оформиться до кінця 2007 р.

Енергетика
72
ТНК-ВР розраховує оформити угоду зі створення СП із "Газпромом" і ВР до кінця 2007 р. Про це повідомив журналістам віце-президент ТНК-ВР Олександр Березіков на форумі "Газ Росії-2007".
Він відзначив, що угода перебуває "на фінальній стадії, сторони продовжують узгодження умов". "Розраховуємо, що до кінця року все буде закінчено", - сказав Березіков.
Віце-президент ТНК-ВР пояснив, що даний процес не можна розділяти із процесом продажу "Газпрому" частки в Ковиктинському проекті, угоду по якому планувалося закрити до 1 грудня 2007 р. За словами Березікова, зараз ТНК-ВР сподівається, що вона буде завершена також до кінця року. "Ми говоримо, що до кінця року буде створене спільне підприємство, але відокремлювати одне від іншого не можна", - указав Березіков.
Угода по Ковикті поки не відсувається, підкреслив Березіков. До кінця 2007 р. передбачається підписати основні документи по великому СП, резюмував він, відзначивши, що роботи на Ковиктинському родовищі у зв'язку із процесом узгодження угоди з "Газпромом" не припинені, іде будівництво газопроводу до Саянська.
Варто відзначити, компанії планують створити СП у рамках підписаного в червні 2007 р. між "Газпромом" і ТНК-ВР меморандуму про взаєморозуміння щодо створення стратегічного альянсу. Відповідно до угоди, ТНК-BP продасть "Газпрому" 62,8% акцій компанії "РУСІА Петролеум", що є власником ліцензії на Ковиктинське родовище, а також 50% акцій Східно-Сибірської газової компанії (ССГК), що здійснює проект регіональної газифікації Іркутської області.
"Газпром" і ТНК-BP також передбачили опціон на зворотний викуп 25% плюс одна акція в Ковиктинському проекті. 29 червня ц.р. заступник глави "Газпрому" Олександр Медведєв заявляв, що вартість активів СП повинна скласти не менше 3 млрд дол. А.Медведєв повідомив, що два активи, які планується внести в СП із боку ТНК-ВР і ВР, - "це Ковикта і "Роспан", але вони ще не остаточні".
21 вересня ц.р. співвласник ТНК-ВР Віктор Вексельберг повідомив журналістам, що вартість активів, продаваних ТНК-ВР "Газпрому" у рамках угоди по Ковикті, може скласти близько 900 млн дол. Cтороны продовжили завершення даної угоди до 1 грудня 2007 р., у цей час триває оцінка продаваних активів, що проводить "Прайсвотерхаус Куперс".
ТНК-BP була створена в 2003 р. у результаті злиття ТНК, СІДАНКО, ОНАКО та активів ВР (British Petroleum) у Росії і в Україні. ТНК-BP веде розвідку і видобування нафти в Західному Сибірі, у Поволзькому та Уральськом регіонах, у Східному Сибірі і на Сахаліні. BP належить 50% ТНК-ВР. Частка BP у чистому прибутку спільного підприємства ТНК-ВР за 9 місяців 2007 р. знизилася на 41,1% - до 1,52 млрд дол. у порівнянні з 2,58 млрд дол., отриманими за 9 місяців 2006 р. , відзначається в консолідованому фінансовому звіті BP Plc., співвласника ТНК. Обсяг видобутку нафти і газу за 9 місяців 2007 р. знизився на 6,9% - до 912 тис. бар./день у нафтовому еквіваленті в порівнянні з 980 тис. бар./день за аналогічний період 2006 р.
Найбільшим проектом компанії є Ковиктинське родовище. Крім того, разом із НК "Роснафта" ТНК-ВР веде роботи в рамках проектів "Сахалін-4" і "Сахалін-5".
Ковиктинське родовище - одне з найбільших родовищ Східного Сибіру із запасами природного газу 1,9 трлн куб. м. Власник ліцензії на освоєння родовища - компанія "РУСІА Петролеум", акціонерами якої є ТНК-BP (62,8%), "Інтеррос" (25,8%) і адміністрація Іркутської області (11,2%).
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас