Європейські фінансові ринки в очікуванні найгіршого — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європейські фінансові ринки в очікуванні найгіршого

Казна та Політика
970
Європейські фінансові ринки продовжують відчувати страх перед звітами про збитки і списання у фінансовому секторі.
Гірше ще може бути попереду. Страх перед втратами змусив інвесторів скоротити вкладення в ризиковані класи активів, як в акції, так і в облігації, а також менш активно використовувати арбітражну стратегію "carry trade".
Коренем цих проблем є тривала криза в секторі іпотечного кредитування позичальників з низьким рейтингом у США, тим часом закінчення спаду на ринку житлової нерухомості поки не видно. Продаж будинків і ціни можуть продовжити знижуватися і в 2008 році. Інвестори, до складу портфеля яких входять складні структуровані інструменти, чия вартість прямо або побічно залежить від становища американського ринку житла, продовжать втрачати на даних інструментах.
Величину збитку можна оцінити, розглянувши списання провідних інвестиційних банків. Їхні втрати дійсно серйозні, у деяких випадках вони привели до збитків у фінансовій звітності і звільнення сотень співробітників.
У жовтні, коли деякі фінансові інститути повідомили про списання, ринок акцій відреагував на ці новини позитивно: погані новини все-таки краще, ніж ніяких. Імовірно, інвесторам здалося, що проблеми в іпотечному секторі закінчилися. Однак надалі початкові суми списань були переглянуті убік збільшення. Сукупні втрати по інвестиціях в інструменти, пов'язані з іпотечними кредитами позичальників з низьким рейтингом, оцінюються більш ніж в $200 млрд.
Проблеми збільшуються відсутністю прозорості. Приміром, випуск багатьох іпотечних цінних паперів здійснювався через спеціальні юридичні особи, чиї фінансові результати не є публічними. Крім того, у них виникли проблеми із залученням фінансування для проведення угод сек’юритизації. Тому що попит та пропозиція на ринку структурованих інструментів значно скоротилися, залишилося мало орієнтирів для ціни на них.
Коли ринок даних продуктів формувався, методи їхньої оцінки тільки створювалися. Це був новий ринок, що швидко ріс, але і швидко зіштовхнувся із проблемами. По суті, зараз розмір збитків фінансових інститутів залежить від того, як вони оцінили ці інструменти. Оцінки піддаються переглядам, тому можливі подальші списання, і збитки можуть виявитися ще більшими.
Один з підходів до вирішення сформованої ситуації - це повне списання з балансу складних для оцінки активів. Деякі банки вже здійснили повне списання вартості структурованих продуктів, базовим активом яких є іпотечні кредити. Але якщо такий підхід буде застосовуватися повсюдно, це відіб'ється на настрої інвесторів і, в остаточному підсумку, позначиться на вартості інструментів навіть більш високої кредитної якості.
У результаті збереження невизначеності інвестори залишаються вкрай обережними, а ринки структурованих продуктів не можуть нормально функціонувати, що ще більше ускладнює завдання оцінки інструментів. Чим швидше "погані" активи будуть списані і стане зрозумілий розмір втрат фінансових інститутів, тим швидше відновиться нормальна робота ринків. Наслідками перебоїв у їхній роботі є припинення випуску структурованих продуктів і проблеми з адекватною оцінкою їхньої вартості.
Поточні проблеми на ринках структурованих інструментів негативним чином впливають і на інші сфери. Збільшення несхильності інвесторів до ризику відображається на європейських ринках високоризикованих інструментів. Збільшення вартості запозичень створює серйозні складності для емітентів із кредитним рейтингом нижче інвестиційного рівня, тому що їхні витрати ростуть.
У цілому, незважаючи на те, що проблеми на фінансових ринках торкнулися багатьох регіонів світу, економіка єврозони продовжує стабільно розвиватися. Незважаючи на те, що ділова впевненість і впевненість споживачів продовжують знижуватися, попередні оцінки зростання ВВП єврозони в III кварталі говорять про те, що воно склало 2,6% у порівнянні з аналогічним періодом попереднього року. Для порівняння: в II кварталі темп збільшення ВВП дорівнював 2,5%. Однак очікується, що максимуму темпів зростання вже досягнуто, і в 2008 році зростання сповільниться до 2,1% у річному вирахуванні.
Основним ризиком для єврозони на початку 2008 року залишиться нестабільність на кредитних ринках. У цьому питанні Європейський центральний банк стоїть перед складним вибором. Збереження ключової ставки на незмінному рівні до даного моменту допомагало згладити проблеми на фінансових ринках. Однак через збільшення цін на продовольство і енергоносії відбувається посилення інфляційного тиску. ЄЦБ доводиться балансувати між ризиками вповільнення економічного зростання і ризиками збільшення інфляції.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас