Обсяги видобутку нафти в світі, ймовірно, скоро досягнуть своєї межі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обсяги видобутку нафти в світі, ймовірно, скоро досягнуть своєї межі

Енергетика
357
Все більше глав нафтових корпорацій починає підтримувати думку про те, що практичні обсяги видобутку нафти у світі незабаром досягнуть своєї межі, пише газета The Wall Street Journal.
Деякі з них прогнозують, що, незважаючи на значне збільшення потреби в нафті, уже в 2012 році виробники можуть досягти цієї межі. Ліміт, що за приблизними підрахунками становить близько 100 млн барелів на день, значно нижчий від прогнозів світового попиту на нафту на найближчі кілька десятиліть.
У цей час обсяг видобутку нафти становить порядку 85 млн барелів на день.
Світ навряд чи відмовиться від використання нафти найближчим часом, відзначають аналітики. Безліч експертів в галузі енергетики вважають, що захмарні ціни на нафту будуть сприяти прискоренню розробки альтернативних джерел палива і поліпшенню енергетичної ефективності. Однак росте очевидність того, що видобуток нафти може досягти своєї межі до того моменту, коли ці інновації досягнуть великих масштабів. Це створює передумови для періоду, що буде відзначений недостачею енергопоставок, високими цінами і нещадною боротьбою за паливо.
Дебати, що стосуються обсягів видобутку нафти, говорять про те, що багато експертів стають прихильниками старої теорії, відповідно до якої збільшення світового видобутку нафти незабаром досягне свого піку і почнеться невідворотне зниження обсягів видобутку, оскільки майже половина доступних сировинних ресурсів уже вичерпана.
Прихильники інших поглядів не вірять, що світові запаси нафти наполовину порожні. Однак і вони поділяють думку про те, що обсяг світового видобутку наближається до своєї верхньої межі у зв'язку з жорсткістю доступу до нафтових родовищ і витратами, що ростуть, та збільшеною складністю геології нафтових родовищ.
Ці фактори, на думку експертів, дозволять стабілізувати обсяги видобутку нафти, при цьому її рівень скоріше залишиться постійним, ніж виросте або знизиться.
За прогнозом Міжнародного енергетичного агентства, видобуток нафти до 2030 року може досягти 102,3 млн - 120 млн барелів на добу. Однак, на думку головного виконавчого директора французької нафтової компанії Total SA Крістофа де Марджері, видобуток навіть 100 млн барелів на добу до 2030 року буде складним. За його словами, багато існуючих родовищ виснажені настільки, що це може завдати шкоди їхній геологічній структурі, що приведе до більш значного, ніж думають багато хто, обмеження обсягів видобутку надалі.
Багато країн, що володіють величезними недоторканими запасами нафти, у цей час дістають величезні прибутки з видобутку і не вважають за потрібне розвивати ці родовища, що також впливає на рівень видобутку.
Цю думку підтримує також виконавчий директор ConocoPhillips Джеймс Мальва.
"Я не думаю, що ми досягнемо рівня видобутку в 100 млн барелів на день, - заявив він. - Звідки це все візьметься?".
Про труднощі та очікувані обмеження у видобутку нафти говорять і члени ОПЕК, які протягом тривалого часу наполягали на існуючих можливостях здійснення необхідних поставок протягом декількох десятиліть.
У той же час низка представників нафтової галузі як і раніше заперечує думку про те, що є причини для занепокоєння. "Я не є прихильником теорії, яка припускає, що поставки нафти вже досягли свого піка", - заявляв раніше глава BP Тоні Хейворд.
Глава Exxon Mobil Corp. Рекс Тіллерсон вважає, що якщо компанії одержать більш зручний доступ до світових нафтових ресурсів, обсяги видобутку сировини збільшаться і ціни впадуть.
Ціна нафти 7 листопада досягла рекордного рівня - $98,62 за барель.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас