Мінфін хоче позбавити "Укртатнафту" податкових пільг — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін хоче позбавити "Укртатнафту" податкових пільг

Енергетика
109
Міністерство фінансів України оприлюднило проект постанови Кабінету міністрів, що міняє порядок випуску, обороту і погашення податкових векселів, виданих на суму ПДВ при імпорті нафти до України. У Мінфіні запропонували доповнити документ нормою, що забороняє платникам ПДВ погашати векселі в обхід закону "Про ПДВ". У 2007 році бюджет недоотримав через цю схему 600 млн грн.
Директор департаменту моніторингу адміністрування платежів Мінфіну Євген Олейников повідомив, що нова норма повинна зробити неможливим погашення векселів через суд. За його словами, підприємства з іноземними інвестиціями або їх "доньки", посилаючись в судах на норми закону "Про іноземні інвестиції" від 1992 року (скасований у 2000 році), вимагають погашення векселів без сплати ПДВ при імпорті сирої нафти.
Як пояснило джерело в Мінфіні, в схемі брав участь тільки один український нафтопереробний завод (НПЗ) – ЗАТ "Укртатнафта", що з весни при імпорті російської нафти активно користувався послугами посередників з іноземним капіталом - компанією "Тайстра" та її "донькою" - фірмою "Таїз". На підставі рішення Автозаводського районного суду Кременчука ці компанії через посередників імпортували нафту на НПЗ. Проте ні компанії з іноземним капіталом, ні посередники, в яких формувався податковий кредит на суму несплаченого ПДВ, не розраховувалися з бюджетом (платили лише невелику різницю між ПДВ, отриманого від НПЗ, і податковим кредитом).
"По суті, гроші (600 млн грн - ред.) йшли з Кременчуцького НПЗ і осідали на рахунках цих компаній з іноземним капіталом, - сказало джерело. - За останніми даними, НПЗ опинився під загрозою банкрутства".
За даними Мінпаливенерго, в 2006 році до України імпортовано 12 млн т нафти, з початку 2007 року - близько 9 млн т, 2,5 млн т з яких - без сплати ПДВ. Ринкова вартість ввезеної нафти складає 4,05-4,5 млрд доларів.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас