Forbes: Всі 40 найбагатших індійців - мільярдери — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Forbes: Всі 40 найбагатших індійців - мільярдери

288
Журнал Forbes опублікував щорічний рейтинг найбагатших громадян Індії. Укладачі рейтингу відзначили, що вперше всі 40 найбільших індійських багатіїв виявилися мільярдерами. Це стало можливим завдяки буму на фондовій біржі Мумбаї, де провідний індекс злетів за минулий рік на 53%, і посиленню рупії, що подорожчала на 12%.
У сукупності багатства 40 лідерів збільшилися до 351 млрд дол., що більш ніж удвічі перевищує торішній показник 170 млрд дол. Таким чином, цих 40 чоловік на сьогоднішній день є найзаможнішими з подібних груп багатіїв в Азії.
Четверо найбагатших громадян Індії разом мають у своєму розпорядженні запаморочливі багатства в 180 млрд дол. Першість серед них належить сталевому магнатові Лакшмі Мітталу, що проживає в Лондоні і володіє багатством 51 млрд дол. Однак Мукеш Амбані, чия компанія Reliance Industries має найвищу в Індії ринкову капіталізацію, поступається Мітталу лише ненабагато. Його капітали збільшилися з 30,5 млрд до 49 млрд дол., зробивши Амбані лідером за темпами збільшення багатства цього року. "На п'яти" Мукешу наступає його брат Аніл, чиє багатство виросло з 30,2 млрд до 45 млрд дол.
Кушал Пал Сінгх має у своєму розпорядженні статки 35 млрд дол. після одержання лістингу його будівельної компанії DLF Ltd, будучи нині найбагатшим забудовником у світі. Якби ці четверо багатіїв мали статки такого розміру в березні, коли Forbes публікував щорічний список мільярдерів світу, всі вони потрапили б у першу десятку. При цьому троє було б у ній новачками, тоді як Міттал уже посідав п'яту позицію. Разом четверо найбагатших індійців мають більші капітали, ніж 40 найбагатших жителів Китаю. З багатіїв, представлених і у нинішньому, і в попередніх рейтингах, 29 сталі багатшими, ніж торік. Єдиним винятком став Рахул Баджадж, що ділить компанію зі своїм молодшим братом: його статки не змінилися, залишившись на рівні 2, млрд дол.
У перелік потрапили 10 новачків, у тому числі Гуатам Адані, що побудувало порт Мундра на західному узбережжі Індії; Ананд Джайн, шкільний товариш Мукеша Амбані; Гаутум Тхапар, чия компанія Ballarpur Industries є найбільшим в Індії виробником паперу.
В "гарячому" секторі нерухомості також з'явилася ще парочка мільярдерів. Один з них - Ніранджан Хіранандані, син хірурга, що побудував процвітаючий район у пригороді Мумбїи разом зі своїм братом; інший - Ракеш Вадхаван, що став мільярдером у результаті липневого розміщення акцій його компанії Housing Development & Infrastructure.
Для того щоб потрапити в перелік поточного року, необхідно було мати у своєму розпорядженні мінімальний капітал в 1,6 млрд дол., тоді як торік ця цифра становила 790 млн дол. У результаті перелік втратив низку імен, таких як, наприклад, Нареш Гойял, що багато років займав одну з 40 провідних позицій. Тепер його статки виявилися недостатніми, хоча вони виросли на 55% до 1,55 млрд дол.
Не вистачило грошей і 13 іншим мільярдерам, у числі яких - співзасновники софтверного гіганта Infosys Technologies Нандан Нілекані і Сенапаті Гопалакрішнан, а також Джигнеш Шах, що створив найбільшу в Індії товарну біржу. Серед тих, хто лише чуть-чуть не добрав до необхідного рівня, виявилися п'ять "свіжих" мільярдерів, включаючи Муралі К. Диви, що контролює фармацевтичну фірму Divis Laboratories, і інвестора Ракеша Джхунджхунвала.
У рейтингу можуть брати участь тільки громадяни Індії. Тому в нього ввійшли троє нерезидентів Індії, у тому числі Лакшмі Міттал, але не був включений будівельний магнат Паллонджі Містрі, найбільший акціонер Tata Sons, що став громадянином Ірландії.
На відміну від інших щорічних рейтингів мільярдерів Forbes, даний рейтинг був складений з урахуванням сімейних статків. Наприклад, $10 млрд. Тулсі Танті представляють всю 70-процентну частку його родини в компанії Suzlon Energy, а не тільки його індивідуальну 29-процентну частку, відбивану в рейтингах мільярдерів.
Розміри статків були розраховані на базі ринкових цін і курсів обміну валют за 2 листопада. Вартість приватних компаній оцінювалася шляхом їхнього порівняння з подібними привселюдно торгованими компаніями.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас