ОПЕК: Спекулянти гальмують економіку США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ОПЕК: Спекулянти гальмують економіку США

Енергетика
163
Організація країн-експортерів нафти, ОПЕК, думає, що високі ціни на нафту вносять свій внесок у зниження темпів зростання американської економіки в IV кварталі, але бурхливий розвиток Китаю та Індії, а також активне зростання на Близькому Сході будуть зберігати високий попит на нафту, йдеться в щомісячному огляді ринку нафти від ОПЕК, опублікованому 15 листопада.
ОПЕК знизила свій прогноз збільшення споживання нафти в IV кварталі на 100 тис. барелів нафти в день, що на даний момент становить приріст в 1,7 млн. барелів на день у порівнянні з аналогічним періодом роком раніше. Втім, приріст в I кварталі 2008 року залишився без змін на рівні в 1,5 млн. барелів на день.
В огляді ОПЕК підкреслюється сумнів щодо позитивних результатів IV кварталу в економіці США. “Сильні результати III кварталу навряд чи будуть повторені в останньому кварталі року, - думають експерти організації. - Споживач у США зіштовхується із проблемами, що виникли через падіння цін на житлову нерухомість, жорсткістю умов кредитування і вищими витратами на енергоносії”.
Нафта вже кілька тижнів утримує позиції вище $90 за барель марки Light Sweet. При цьому 8 листопада був установлений ціновий рекорд на рівні $98,62. Втім, після цього ціни поступово почали знижуватися. Однак зниження поки досить повільне, оскільки ціни продовжують перебувати поблизу $94.
Експерти ОПЕК також думають, що найближчим часом буде зберігатися деяка обмеженість запасів по всьому світі. Зокрема, експерти відзначають, що в IV кварталі світові запаси знизяться із забезпечення на 52,8 дня до 51,3 днів. В I кварталі 2008 року запаси трохи зростуть до обсягу забезпечення на 52,5 днів. “Незважаючи на низькі показники, досить складно говорити про те, як ці дані свідчать про ознаки дефіциту на ринку", - говориться в доповіді ОПЕК.
З 1 листопада ОПЕК підвищила обсяг видобутку на 500 тис. барелів у день, щоб ліквідувати частковий дефіцит на ринку і трохи послабити ціновий тиск. Однак низка споживачів, очолюваних Міжнародним енергетичним агентством, IEA, заявили, що рішення ОПЕК було недостатнім і несвоєчасним. Суперечка ОПЕК та IEA триває вже довгий час. IEA заявляє про необхідність збільшення обсягів видобутку, а ОПЕК знову і знову стверджує, що на ринку досить нафти.
Поточні високі ціни в ОПЕК пов'язують із розширенням спекулятивних операцій фінансовими фондами. Крім того, ослаблення американського долара зіграло далеко не останню роль у збільшенні ціни на нафту, оскільки експортери продають сировину за долари США, а імпортують товари, купуючи їх за євро. Втім, інвестиційні фонди також використовують контракти на постачання нафти як інструмент, що дозволяє уникнути втрат при падінні долара.
"Широке поширення думки про поточний дефіцит на ринку і страхи щодо недостатніх поставок у майбутньому підігрівають спекулятивне зростання на ф'ючерсному ринку, заявляється в огляді ОПЕК. - Число спекулятивних угод різко збільшилося із середини серпня”.
Проте, ОПЕК готова підвищити обсяги видобутку, якщо це буде потрібно ринку. Деякі країни організації вже збільшили видобуток на прохання своїх постійних споживачів. Зокрема, Японія значно підвищила імпорт нафти через проблеми в атомній енергетиці, що змусило найбільшу генеруючи компанію перейти на використання резервних електростанцій. Проте, на майбутньому засіданні ОПЕК на початку грудня міністри не будуть обговорювати ціни на нафту, а в основному зосередять свою увагу на забезпеченні безперебійного постачання ринку нафтою.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас