Штормове упередження — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Штормове упередження

326
Наймасовіша аварія корабля в сучасній історії України і Росії переросло в політичний скандал. Заступник глави федеральної служби нагляду в сфері природокористування Олег Митволь запропонував побудувати дамбу, що з'єднала б український острів Коса Тузла з російським берегом.
На його думку, тільки так можна вберегти Азовське море від забруднення мазутом. Українські ж політики вважають, що поновлення давнього скандалу навколо коси Тузла є елементом передвиборної кампанії в Росії, де тим самим намагаються домогтися зльоту патріотичних настроїв.
Ідею з'єднати український острів Коса Тузла і російський Таманський півострів заступник глави федеральної служби нагляду в сфері природокористування (Росприроднагляд) Олег Митволь висунув ще в минулий вівторок у рамках операції з ліквідації наслідків недавньої аварії в Керченській протоці. Позицію пана Митволя розділяє і глава російського відділення Світового фонду захисту дикої природи Ігор Честин. Він заявив, що в той момент, коли почнеться збір осілих на дно важких нафтопродуктів, дамба буде, можливо, єдиним способом огородити забруднену ділянку. Правда, варто відзначити, що північніше Коси Тузла є ще одна забруднена ділянка, так що врятувати Азовське море від мазуту дамба вже не зможе.
Пропозиція заступника глави Росприроднагляду викликала в Україні переполох. Громадськість негайно згадала про територіальну суперечку із приводу Коси Тузла 2003 року, коли Росію обвинуватили в намірі за допомогою дамби приєднати український острів до російської території. Того разу головним захисником територіальної цілісності України став президент Леонід Кучма, що вмовив президента Росії Володимира Путіна відмовитися від будівництва дамби і тим самим зберіг для України маленький острів у Керченській протоці.
Цього разу роль рятівника Коси Тузла взяв на себе міністр з надзвичайних ситуацій Нестор Шуфрич. Ледь заява Олега Митволя була поширена українськими телеканалами, він скликав прес-конференцію, на якій заявив, що вже обговорив дану тему з російським колегою Сергієм Шойгу. "У присутності двох прем'єр-міністрів я звернувся до свого колеги міністра Шойгу, і він спростував цю інформацію. Він сказав: ніяких заяв уповноважених від МНС Росії або Краснодарського краю із приводу будівництва дамби не було і не може бути. Ми домовилися, що, як тільки будуть відповідні погодні умови, ми спільними зусиллями побудуємо і розставимо захисні бони, щоб унеможливити поширення мазутних плям",- заявив Нестор Шуфрич.
Тим часом у Києві ніхто не вірить, що в спробах усунути розлиття мазуту в Керченській протоці немає політичного підґрунтя. Українські політики пригадали, що і в 2003 році територіальна суперечка розгорілася саме напередодні виборів у державну думу і допомогла різкому підйому патріотичних настроїв у російському суспільстві. "Вважаю, що будівництво дамби ніякого відношення до екологічної обстановки не має, як не мало і в 2003 році. Незабаром у Росії вибори, - заявив кандидат у депутати від Блоку Юлії Тимошенко Андрій Шкіль. - Але мені здається, що рейтинг партії "Єдина Росія" Володимира Путіна не має потреби в спекуляціях із приводу будівництва дамби в напрямку України, чи то США, чи то будь-якої іншої країни. Вони вибрали некоректну позицію і час її подання". "Це якась перекручена логіка. У городі бузина, а в Києві дядько. Замість того щоб відповідати за забруднення, російська сторона надумала незаконно порушити кордон України", - заявив екс-глава МЗС Борис Тарасюк.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас