Де паркуватися на ніч? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Де паркуватися на ніч?

3514
Проблема нічного паркування заважає спати багатьом новоявленим автовласникам. Знайти стійло для залізного коня складно, так ще й ціни постійно ростуть. За даними "Денег", з початку року вартість паркомісць у столиці збільшилася на 60%.
Паркування
Автомобілів на дорогах з кожним роком стає усе більше. За різними даними, тільки по вулицях столиці колесить більше 800 тис. авто, з яких своє "житло" мають менше 300 тис. При цьому нових гаражних кооперативів не будують, старі грозять знести, а ціни на паркомісця в будинках ну просто зашкалюють.
Незважаючи на те, що багато новобудов мають паркінги, знайти, а тим більше купити місце в них досить складно. По-перше, паркомісць у будинках часто менше, ніж квартир, і вони практично завжди розкуповуються мешканцями ще на етапі будівництва. По-друге, ціни на місця для стоянки авто сильно б'ють по кишені. Наприклад, у Києві паркінг-місця в будинках від ХК "Київміськбуд", ще не уведених в експлуатацію, пропонуються приблизно за 30-50 тис. дол.
А в елітному комплексі "Воздвиженка" паркінг-місце продають за 100 тис. дол. 30 тис. дол. коштує машиномісце (вартість однокімнатної квартири в будинках, зданих в експлуатацію). Другий комунальний забудовник - "Київ Житло-Інвест" - продає їх за $18-40 тис. А от паркінги від компанії "Нест" коштують уже понад 43 тис. дол.
Експерти ринку відзначають, що з вересня минулого року найбільше подорожчали паркінги в будинках економ-класу: зростання цін склало 60%. У будинках бізнес- і еліт-класу машиномісця подорожчали в середньому на 25%. Настільки швидке збільшення цін забудовники пояснюють тим, що на паркінги сьогодні дуже великий попит. А коли немає відбою від бажаючих обзавестися машиномісцем, то є прекрасна можливість заробити, піднявши вартість.
Відзначимо, що і регіони намагаються не відставати від столиці. В Одесі, скажемо, вартість паркомісць коливається в межах 18-30 тис. дол. У Донецьку одне місце в паркінгу коштує приблизно 17-25 тис. дол., у Харкові - у середньому 15 тис. дол.
Кам'яний будинок
Звичайно, місце в паркінгу, та ще й у рідному будинку, - це дуже зручно. Але капітальний гараж нічим не гірше, особливо якщо він добре вентилюється. Особливу цінність гаражу надає розташування в охоронюваному гаражному кооперативі. Єдиним і дуже істотним недоліком гаража є його віддаленість від місця проживання автовласника. Тому найчастіше автомобілі залишають або у дворі, або на платній автостоянці.
Кам'яні "будиночки" для авто також виросли в ціні. Наприклад, якщо на початку року вартість капітального цегельного гаража в столиці де-небудь на Нивках або Троєщині стартувала з 7 тис. дол., то сьогодні дешевше ніж за 10 тис. дол. не знайти. У центральних районах Києва мінімальна вартість гаража стартує з 17 тис. дол., хоча на початку року можна було купити і за 15 тис. дол.
Варто відзначити, що наявність у гаражі оглядової ями збільшує його ціну. Зокрема, гараж у кооперативі на Оболоні без ями коштує 11 тис. дол., а з ямою - уже 15 тис. дол. Однак експерти ринку нерухомості стверджують, що найближчим часом збільшення цін на гаражі припиниться. Мовляв, столична влада має намір будувати на місцях гаражних кооперативів багаторівневі паркінги. Особливо ризикують потрапити під знос гаражні кооперативи 1970-90-х років спорудження. У Головкиївархітектурі стверджують, що низка гаражних кооперативів у центрі міста не мають документів на землю, тому теж підлягають зносу. Приклади вже є: рік назад на Лук'янівці більше сотні автовласників позбулися "даху" для своїх машин - на місці гаражів буде рости житловий комплекс. Така ж доля може чекати й інші кооперативи в центральних районах столиці.
У регіонах попит на гаражі також великий, але ціни, за київськими мірками, цілком доступні. Зокрема, у Дніпропетровську капітальний цегельний гараж можна купити за 3-15 тис. дол. У Донецьку на окраїнах міста кам'яне стійло для залізного коня продають приблизно за 4 тис. дол., а ближче до центра просять уже не менш 6 тис. У Харкові капітальний гараж у центрі міста коштує 8-15 тис. дол, у віддалених районах - від 4,5 тис. дол. Дорогі гаражі у Львові та Одесі: у місті Лева гараж можна придбати за 7-20 тис. дол., в Одесі - за 5-25 тис. дол.
Металеві гаражі
Якщо немає можливості придбати капітальний гараж, то можна обзавестися металевим, у простолюду - "черепашкою". Під металевим панциром машині, звичайно, не так комфортно, як у кам'яному гаражі, але вже точно краще, ніж під відкритим небом, особливо взимку. У Києві ціни на готові споруди з металу також сильно залежать від району. Наприклад, у Голосіївському районі "черепашка" в автокооперативі буде коштувати близько 4,5 тис. дол., а в Шевченківському - уже не менше 8 тис. дол. Можна, природно, купити гараж на вивіз і самому його де-небудь "притулити", наприклад, на орендованій ділянці землі біля будинку. Відзначимо, що вартість металоконструкції порівняно невелика - максимум 2 тис. дол., а для установки такого гаража не потрібна ніяка дозвільна документація.
У регіонах металеві гаражі в автокооперативах коштують практично так само, як і у Києві. Наприклад, у Дніпропетровську за "залізку" просять 2-10 тис. дол., в Одесі і Львові - не менше 2,5 тис. дол.
Оренда
Ще одним варіантом вирішення гаражного питання є оренда гаража або місця на стоянці. Загалом, за вартістю оренда гаража та оренда місця в паркінгу практично однакові. У Києві зняти "стійло" для авто можна приблизно за $50-80 на місяць у спальному районі і $100-150 у центральному. Місця на платних стоянках коштують у середньому 8-15 грн. за ніч, бронювати місце на місяць виходить дорожче - у середньому 300-500 грн. (60-100 дол.).
Лікар приватної дніпропетровської клініки Віктор Пономаренко вже другий рік підряд орендує гараж для свого автомобіля. "Спочатку я залишав машину на платних стоянках, але коли підрахував, у скільки це обходиться щомісяця, то вирішив зняти гараж, тим більше що умови для автомобіля в гаражі кращі, ніж під відкритим небом", - пояснює пан Пономаренко. За його словами, оренда цегельного гаража недалеко від будинку обходиться в 100 дол. на місяць. "А охоронювана стоянка в нас коштує не менше 8 грн. за ніч, так що за місяць я б віддав би приблизно 50 дол.", - підраховує він.
В Одесі зняти гараж можна за 80-150 дол. на місяць, у Харкові - від 40 дол. За такі ж гроші можна орендувати і місце в паркінгу.
Продати не можна залишити
Чи варто продавати гараж зараз або почекати, коли ціни виростуть ще?
У читача "Денег" виникло запитання, чи варто продавати гараж у Києві на пр. Паладіна найближчим часом або краще почекати трохи, а поки здавати його в оренду? Що ж, судячи із ситуації на ринку автомобільної нерухомості, гаражі дешевшати, напевно, не будуть. Адже кількість автомобілів в Україні тільки збільшується, а темпи будівництва паркінгів, на жаль, не в змозі забезпечити всіх автовласників місцями для стоянки. Та й не кожен власник авто здатний купити паркінгмісце - адже ціни на них дуже високі. І все-таки... Незважаючи на гарні прогнози для власників гаражів і невтішні для "бездомних" автолюбителів, багато що буде залежати від розташування гаражного кооперативу.
"Однозначно будуть дорожчати гаражі, що мають оформлені документи. Адже сьогодні дуже багатьом гаражним кооперативам загрожують зносом для будівництва на їхньому місці капітальних паркінгів", - відзначив директор Агентства нерухомості C.I.T. Едуард Бразас. Тому якщо існує ймовірність того, що кооператив незабаром знесуть, є зміст продати гараж, оскільки компенсація, що виплатять власникові, буде, набагато меншою, ніж виторг від продажу. Якщо гаражний кооператив має права на землю, то теоретично із продажем можна і почекати. Однак відзначимо, що оренду землі під гаражним кооперативом місцева влада може припинити або не продовжити.
На минулому, наприклад, тижню постійна комісія Київради з питань земельних відносин відхилила ряд клопотань членів гаражних кооперативів щодо збільшення строків оренди земельних ділянок для наступного використання. "Не повезло" власникам гаражів на вулиці Метрологічній. Кооперативу відмовлено в оренді земельної ділянки площею 0,9 га на 5 років для експлуатації і обслуговування автогаражів. Також не знайшло підтримки і клопотання про надання земельної ділянки площею 0,8 га на вулиці Академіка Глушкова.
За словами глави комісії з питань земельних відносин Олексія Євлаха, Київ - європейське місто, де не повинно бути одноповерхових залізних гаражів. Міські чиновники знайшли компромісне рішення для власників гаражів у кооперативах по цих вулицях і обіцяли знайти інвесторів і розробити проект багатоповерхового паркінгу на місці залізних гаражів з обов'язковим наданням місць членам цих кооперативів. Так що, вирішуючи, продавати зараз гараж чи ні, потрібно враховувати і можливість подібного розвитку подій.
Що ж стосується цін, то капітальні цегельні гаражі в тому районі, яким цікавиться читач, що задав нам питання, коштують дуже по-різному. Наприклад, у продажі є гаражі 3×6 по 15 тис. дол. є ф по 35 тис., залежно від місця розташування гаражного кооперативу і його "ризикованості".
Почім паркінг?
Приблизні ціни на машиномісця в паркінгах, тис. дол.
Місто - Ціна
Дніпропетровськ - 15-30
Донецьк - 17-25
Київ - 18-100
Львів - 11-25
Одеса - 15-30
Харків - 15-20
Де будуть будувати багаторівневі паркування?
Схема розміщення паркінгів у Києві на період до 2020 року, затверджена Київрадою у січні 2007 року
До 2020 року комунальні паркінги з'являться у Голосіївському районі 1. ріг вул. Кіровоградської і пров. Тихонівського 2. Московська пл. 3. вул. Деміївська 4. вул. Кіровоградська 5. вул. Академіка Писаржевського 6. ріг вул. Саперно-Слобідської і Столичного шосе 7. пр. Науки (Багринова гора) 8. вул. Лятошинського, 4 9. пр. Науки, 86-А 10. пр. 40-річчя Жовтня (площа перед "Експоцентром України") 11. Столичне шосе 12. вул. Кіровоградська в Дарницькому районі 1. вул. Сортувальна (уздовж залізниці) 2. ріг пр. Бажана і вул. Ревуцкого 3. пр. Бажана (навпроти 5-Г) 4. Харківська пл. 5. район депо метрополітену 6. перехрестя вул. Вишняковської і Ревуцького в Деснянському районі 1. ріг вул. Закревського і Милославської 2. вул. Радунська, 3 3. вул. Бальзака, 66-78 4. вул. Градинська, 1 5. ріг вул. Бальзака і Каштанової 6. ріг вул. Бальзака і Драйзера 7. ріг Броварського пр. і вул. Мурманської 8. вул. Мілютенка, 17-19 9. у межах вул. Червоноткацької, Червоногвардійської і Магнітогорської 10. Новоросійська пл.11. вул. Закревського, 53-61 12. вул. Закревського (гаражний кооператив) в Дніпровському районі 1. ріг б-ра Перова і вул. Ватутіна 2. Микольська слобідка (уздовж залізниці) 3. ріг вул. Бакинських Комісарів і Червоногвардійської 4. пр. Генерала Ватутіна 5. пр. Генерала Ватутіна, район затоки Десенка 6. ст. м. "Дарниця" в Оболоньському районі 1. вул. Кондратюка (схил) 2. ріг вул. Богатирської 3. ріг вул. Скляренка і Марка Вовчка 4. вул. Богатирська в Печерському районі 1. б-р Дружби Народів, 16 2. Військовий проїзд 3. вул. Кіквідзе, 41-43 4. вул. Госпітальна (площа перед готелем) 5. б-р Дружби Народів 6. пл. Лесі Українки в Подільському районі 1. вул. Фрунзе, 41-43 2. вул. Набережно-Лугова 3. Богуславський спуск 4. ріг пр. Свободи і вул. Порика 5. ріг вул. Нижній Вал і пров. Ярославського 6. Поштова пл. 7. пр. Правди, 4 8. вул. Фрунзе, 21-29 9. Інтернаціональна пл. в Святошинському районі 1. вул. Чистяковська (біля залізниці) 2. вул. Сім'ї Сосніних, 13-15 3. вул. Зодчих 4. вул. Святошинська, 15 5. ріг ін. Палладіна і вул. Малинська (відповідно до проекту громадського центру) 6. перетинання пр. Палладіна, пр. Перемоги та Окружний (відповідно до проекту громадського центру) в Солом’янському районі 1. вул. Качалова - Городнянська 2. вул. Донця 3. вул. Ушинського, 28 4. ріг вул. Фастівської і Волинської 5. пр. Відрадний (уздовж залізниці) 6. вул. Червонодонська 7. перетинання Кільцевої дороги і залізниці 8. між вул. Радянською, Ватутіна і Кільцевою дорогою 9. вул. Зеленогірська в Шевченківському районі 1. вул. Котовського 2. вул. Ризька 3. вул. Дегтярівська, 50 4. вул. Зоологічна 5. вул. Половецька 6. вул. Нижньоюрківська 7. вул. Лук’янівська 8. Кудрявський спуск 9. ріг вул. Полтавської і Дмитрієвської 10. Михайлівська пл.11. вул. Трьохсвятительська 12. вул. Владимирська, 16 13. перехрестя вул. Мельникова і Дорогожицької 14. Михайлівська пл. (і пл. перед МЗС) 15. вул. Хмельницького, 15/2 16. вул. Володимирська (від б-ра Шевченка до вул. Хмельницького) 17. пр. Перемоги (під проїзною частиною біля ст. м. "Політехнічний інститут") 18. б-р Шевченка (біля ст. м. "Університет") 19. ріг пр. Перемоги і вул. Златоустівської 20. ріг вул. Петровської і Глибочицької.
Тетяна Тимошенко
За матеріалами:
Деньги.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас