140 співробітників Siemens звільнили за хабарі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

140 співробітників Siemens звільнили за хабарі

Кримінал
271
Результати перевірки в найбільшій промисловій компанії Німеччини шокували: на підкуп чиновників було витрачено 2 млрд дол.
Звільнені 140 співробітників працювали у філіях концерну в США, Китаї, Угорщині, Індонезії, Норвегії, Ізраїлі, Італії і Росії. Їх викрили в дачі хабарів місцевим чиновникам при укладанні контрактів. Усього було сплачено більше 2 млрд дол.
Скандал з Siemens почався ще в 2005 році. За цей час виявлені всі ланки корупційного ланцюжка. Гроші на хабарі під приводом оплати консультативних послуг передавалися компаніям в офшорних зонах, які через банки у Швейцарії виплачували гроші підрядникам і посадовим особам в обмін на вигідні для Siemens замовлення. Швейцарська прокуратура випадково натрапила на цей ланцюжок, сліди привели в Siemens.
Пізніше до розслідування підключилася влада Греції. Вона намагається з'ясувати, чи платив Siemens хабара грецьким чиновникам при укладанні контрактів на постачання устаткування для Олімпіади 2004 року.
За результатами розслідування, Siemens заплатить додатково близько 490 млн дол. податків. Керівництво компанії обіцяє співробітничати зі слідством і повернути довіру акціонерів, відзвітувавшись за кожен євро. Говорячи про корупційний скандал, глава Siemens Петер Лешер зізнався, що "розраховує нарешті закрити цю главу". Можливо, у нього є на це свої причини. Нагадаємо, що масштаби скандалу неодноразово переглядалися. Попередній аудит компанії Transparency International показав, що на хабарі було витрачено 556 млн дол. Потім сума виросла вдвічі і от тепер - ще у два рази. Може виявитися, що і це не кінець - адже розслідування триває.
За матеріалами:
Газета по-києвські
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас