Десять порад інвесторам: які акції купувати в 2007-2008 роках — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Десять порад інвесторам: які акції купувати в 2007-2008 роках

Фондовий ринок
1190
Джонатан Бертон з агентства MarketWatch ретельно узагальнив думки провідних експертів з цінних паперів і на їх основі вивів десять рекомендацій. Суть їх у тому, як підвищити цінність інвестиційного портфеля, скоротити ризики і використати з максимальною вигодою нові тенденції на ринку.
Щоправда, ні Бертону, ні його "колективному розуму" не вдалося передбачити головного: візьме гору чи ні в США тенденція до скорочення витрат споживачів і чи не приведе це до рецесії? Але за всіх цих обставин вже зараз ясно одне: у програвших сьогодні ходять фінансові структури і компанії, пов'язані з нерухомістю. Але при цьому бізнес, заснований на промисловому виробництві, енергетиці і високих технологіях, зберіг свої позиції.
Комал Шрі-Кумар, провідний аналітик в галузі стратегічного планування такого гіганта, як TCW, вважає: "Рецесія - от що в усіх на думці. На цьому етапі потрібно дивитися вперед, у майбутнє, що піде за рецесією і яке принесе із собою економічне видужання".
Виходячи з нових реалій, потрібно йти принципово іншою інвестиційною тактикою, що відрізняється від усього того, що практикувалося в останні роки, стверджує Джонатан Бертон. Від імені Маркетуотч ним були складені 10 підказок для інвесторів, куди направити свої гроші в найближчі 12 місяців, щоб потім не було боляче за безглузді капіталовкладення.
1. Державні облігації казначейства США: надійність
Федеральна резервна система США нещодавно знову понизила дисконтну ставку, щоб не допустити скорочення споживчих витрат і ділової активності на ринку нерухомості та у банківській сфері. На думку Девіда Розенберга з Merrill Lynch & Co., в американського Центробанку є достатнє поле для маневру, і тому він не виключає, що дисконтна ставка може бути опущена в 2008 році до 3% і навіть до 2%, перш ніж економіка почне набирати обертів.
Коли знижується дисконтна ставка і падає прибутковість, то вартість цінних паперів росте. Купити собі боргові зобов'язання уряду США це найбільш надійний спосіб зберегти свої гроші.
Бернард Бомол, виконавчий директор фірми The Economic Outlook Group, яка займається прогнозами, переконаний, що "якщо економічне зростання сповільниться, багато з людей почнуть переказувати свої гроші з акцій у казначейські боргові зобов'язання".
2. У лідерах високі технології, енергетика, споживчий сектор і медицина
Якщо не брати до уваги фінансовий сектор і ринок нерухомості, в іншого бізнесу справи не такі й погані. Девід Розенберг рекомендує звертати увагу на компанії, що займаються експортом товарів і послуг в умовах слабкого американського долара: якщо виторг від експорту в країни Євросоюзу обчислюється в євро, то в доларах це ще більше.
Найпривабливіші для інвестицій компанії, пояснює Том Макманус, експерт із стратегічного планування Bank of America, зосереджені в таких галузях, як високі технології, енергетика, споживчий сектор і медицина.
У числі компаній, до яких є сенс придивитися, зокрема, значаться: Abbott Laboratories, Emerson, Johnson & Johnson, PepsiCo Inc., Procter & Gamble.
3. Не дрібні і шустрі, а неспішні і солідні
Якщо колись більш привабливими вважалися порівняно невеликі компанії зі швидким збільшенням вартості їх акцій, то зараз розумніше зробити вибір на користь великих компаній з великою капіталізацією. Сем Стовалл, головний стратег в сфері інвестицій Standard & Poor's, вважає, що в найближчі 12 місяців варто звернути увагу на важковаговиків, у числі яких називають, приміром, International Business Machines.
4. Вірте тим, хто накидає дивіденди
Компанії, які всупереч загальній економічній і ринковій кон'юнктурі збільшують виплату дивідендів, демонструють свою силу і стабільність. Боб Долл, головний фахівець із інвестицій у цінні папери в компанії BlackRock Inc, вважає, що гарне майбутнє в "великих багатопрофільних компаній із транснаціональним охопленням, у яких досить вільних капіталів і які підвищують дивіденди".
На думку Долла, варто виділити таких гігантів, як ExxonMobil Corp, Chevron Corp., IBM, American International Group Inc.
5. Не зациклюйтесь тільки на Америці
Раніше, коли американська економіка чхала, інший світ лягав у постіль із застудою. Сьогодні все навпаки. "Економіка США сповільнює свої темпу зростання, у той час як інші їх набирають, говорить Ерні Анкрім, головний стратег з інвестицій в Russell Investments. Не зациклюйтесь тільки на США". У свою чергу Одрі Каплан, менеджер в Federated InterContinental Fund, стверджує, що в інвестиційному плані "з 36 економік на першому місці економіка Франції", але не слід нехтувати іншими країнами.
У числі її рекомендацій у Франції нафтовий гігант Total SA і телекомунікаційний гігант France Telecom. У Німеччині варто придивитися до BASF, Daimler AG, Deutsche Bank AG. В Італії до Luxxotica Group. В Азії до південнокорейської сталеливарної компанії Posco і тайваньської Semiconductor Manufacturing Ltd.
6. Для високих технологій установилася сприятлива погода
В американських компаній більше 56% продажів високотехнологічних продуктів припадає на зовнішні ринки. Попит на більш досконалу продукцію не вичерпується. Більше того, як зауважує Чарльз Ротблат, провідний аналітик з інвестицій в Zacks.com., "чим повільніше розвивається економіка, тим енергійніше корпорації шукають можливості підвищити продуктивність праці. А це означає інвестиції в програмне забезпечення, сервери, комп'ютери+"
Багато інвестиційних аналітиків в компанії Zacks налаштовані досить оптимістично відносно компаній, що займаються напівпровідниками, такими як Intel Corp., SanDisk Corp., National Semiconductor Corp., Micron Technology Inc. У свою чергу, Стовалл із S&P додають до списку Microsoft Corp., Apple Inc., Hewlett-Packard Co., Oracle Corp., Seagate Technology, Citrix.
7. Споживчий кошик нікуди не дінеться
Навіть у найсуворіші часи люди не перестануть купувати собі їжу, питво, товари для дому і ліки. Отже, стверджує Макманус із Bank of America, нема рації нехтувати такими компаніями, як Coca-Cola Co., Hershey Co., Pepsi, Procter & Gamble, Wyeth, Medtronic Inc., Abbott Labs, Johnson & Johnson. Стовалл додає свого фаворита: Colgate-Palmolive Co. Каплан приєднує AstraZeneca Plc, GlaxoSmithKline Plc.
8. Промисловці все ще правлять балом
Слабкий долар і зростання прибутку від експорту надають упевненість у завтрашньому дні американським промисловим компаніям, особливо тим, що постачають свою продукцію за кордон. У вигідному становищі перебувають компанії військово-промислового комплексу. Як пише Джонатан Бертон, "ці компанії піднімає нагору приливна хвиля витрат на озброєння в усьому світі, і нічого із цим поробити не можна, яка б партія не перемогла в наступному році на президентських виборах у США".
Роблат з компанії Zacks прогнозує, що в перспективі двозначні цифри приросту доходів зафіксують корпорації General Dynamics Corp., Rockwell Collins Inc., а його колега Долл із BlackRock's додає Lockheed Martin Corp., Honeywell International Inc. і Raytheon Co.
9. Не списуйте з рахунків енергетиків
Акції нафтових та інших енергетичних компаній були у фаворі в інвесторів, але в умовах можливої рецесії і низкої дисконтної ставки їх лідерство ставиться під питання. Однак, як і компанії в сфері високих технологій, вони діють у глобальному масштабі і нерідко уособлюють багатопрофільний бізнес. Оцінки їхї привабливості відрізняються. Ротблат з Zacks пропонує звернути увагу компанії National Oilwell Varco Inc. і Schlumberger Ltd, а його колега Долл на Occidental Petroleum Corp. Marathon Oil Corp., а також на ExxonMobil і Chevron.
10. Банківсько-фінансовий сектор: завтра буде краще, ніж сьогодні
Банкіри, страховики, брокери, всі вони перебувають у прикрості, а деякі чекають і гірших часів. Однак Комал Шрі-Кумар з TCW вважає, що потрібно дивитися в далеку перспективу. Нові топ-менеджери, які прийшли до керівництва Citigroup Inc. і Merrill Lynch, настроєні рішуче і готові до змістовних кроків щодо виправлення ситуації. У першому кварталі 2008 року сектор може виявитися в плюсі. "Через рік, вважає Шрі-Кумар, все зміниться на краще".
Володимир Михєєв
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас