Україна зазнає зниження — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна зазнає зниження

Казна та Політика
542
Міжнародний валютний фонд учора повідомив, що через світову фінансову кризу темпи зростання економік європейських країн знизяться в 2008 році до 3,2%. Збільшення економіки України також сповільниться - до 5,4% - і вперше за останні роки виявиться нижчим від середнього рівня країн Європи, що розвиваються. Економісти пояснюють такий низький прогноз зростання ВВП у наступному році погіршенням кон'юнктури зовнішніх ринків, тому що українська економіка все ще залежна від експорту продукції металургії.
У понеділок Міжнародний валютний фонд (МВФ) оприлюднив перший регіональний економічний огляд перспектив розвитку Європи - Regional Economic Outlook (REO), у якому прогнозується подальше падіння темпів зростання економік європейських країн через світову фінансову кризу. "Підготовка огляду була запланована до початку фінансової кризи, але потім ця тема стала ще більш важливою, - розповів глава постійного представництва МВФ у Росії Невен Матес, що брав участь у підготовці документа. - Фінансовий сектор відіграє важливу роль в економіці, особливо в Європі".
Відповідно до дослідження МВФ, темпи зростання європейської економіки сповільнюється з 3,7% в 2007 році до 3,2% в 2008-м, хоча "наслідки фінансової кризи для Європи будуть набагато менш хворобливими, ніж для США". "У Європі фінансовий сектор продовжує розвиватися завдяки сприятливому середовищу, а інтеграція фінансового сектора забезпечила близько 1% європейського зростання, - відзначив Матес. - Внаслідок фінансової кризи ми очікуємо уповільнення темпів зростання економіки регіону на 0,5%. Наслідки фінансової кризи почнуть розсіюватися на початку 2008 року".
У звіті МВФ говориться, що в 2008 році темпи збільшення ВВП європейських країн, що розвиваються, (країни, що не є членами ЄС у Східній, Центральній і Південній Європі) збережуться на рівні 6%. А темпи зростання в Україні впадуть до 5,4% у порівнянні з 2006-2007 роками. Це нижче середнього показника зростання економік країн, що розвиваються, тоді як раніше Україна розвивалася швидше. В 2008 році, за розрахунками МВФ, Україну випередять не тільки Росія (зростання на 6,5%) і Білорусія (6,4%), але і Албанія (6%), а також Боснія та Герцеговина (6,5%).
Для подолання Європою негативних наслідків кризи, що призвела до подорожчання позик і падіння прибутковості в корпоративному секторі, МВФ запропонував країнам "консолідувати держбюджети і провести структурні реформи", зокрема - створити фіскальні резерви для пом'якшення економічних наслідків старіння населення.
У монетарній політиці МВФ рекомендує центробанкам країн з розвиненою економікою зберігати незмінною грошово-кредитну політику, а центробанкам країн, що розвиваються, - посилити її. "Внутрішній попит в Україні росте дуже швидко через збільшення кредитування, і пропозиція не може наздогнати попит. Це приводить до прискорення інфляції, - пояснив постійний представник МВФ в Україні Балаш Хорват. - Але завдяки фіксованому курсу валют приплив інвестицій незабаром стабілізується. Тому наша довгострокова порада Україні - тримати більш гнучкий курс і зробити утримання інфляції основною метою роботи уряду і Нацбанку".
Експерти вважають, що песимістичний прогноз МВФ ґрунтується на очікуванні погіршення ситуації на зовнішніх товарних ринках. "Низька диференціація структури експорту і залежність економіки України від експорту продукції металургії змушує МВФ консервативно оцінювати наші перспективи", - говорить аналітик ІК Dragon Capital Віталій Ваврищук. "У МВФ також змушені враховувати те, що розвиток української економіки вже досяг верхньої межі і для подальшого зростання необхідні більші фінансові вливання", - відзначає експерт Інституту економіки і прогнозування Ірина Крючкова.
* прогноз МВФ
Джерело: МВФ
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас