Україна обіцяє Киргизії зберегти рівень митних тарифів, зафіксований раніше двосторонніми домовленостями — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна обіцяє Киргизії зберегти рівень митних тарифів, зафіксований раніше двосторонніми домовленостями

Казна та Політика
99
Україна після свого вступу до Світової організації торгівлі (СОТ) гарантує Киргизії рівень тарифів, зафіксований раніше двосторонніми домовленостями про вільну торгівлю в 1995 р. Така позиція української сторони була висловлена на переговорах у Бішкеку, повідомив РБК-Україна Віталій Лук'яненко, радник першого віце-прем'єра, міністра фінансів Миколи Азарова.
За словами Лук'яненка, киргизька сторона запропонувала встановити рівень тарифного захисту від 0% до 10% на 270 товарних позицій. "Українська сторона пояснила киргизьким партнерам, що в такому випадку киргизькі товари в Україні будуть у невигідному світлі конкурувати в порівнянні з товарами з інших країн", - сказав Лук'яненко.
Відзначимо, сьогодні глави Міністерств закордонних справ України і Киргизії підписали в Бішкеку протокол "Про співробітництво між МЗС України і МЗС Киргизької Республіки". Протокол передбачає активізацію міжвідомчого співробітництва і контактів як на рівні керівництва МЗС, так і на рівні відповідних структурних підрозділів з метою вироблення шляхів і механізмів для розвитку двосторонніх відносин, а також проведення консультацій по глобальних і регіональних міжнародних проблемах, які становлять взаємний інтерес.
Під час зустрічі міністра закордонних справ України Арсенія Яценюка з міністром закордонних справ Киргизії Еднаном Карабаєвим був обговорений сучасний стан двостороннього співробітництва, взаємодії двох країн у рамках міжнародних організацій.
Сторони також окремо обговорили стан переговорного процесу про вступ України до СОТ і домовилися якнайшвидше вирішити питання підписання двостороннього протоколу "Про доступ на ринки товарів і послуг у рамках вступу України до СОТ". Яценюк також підтвердив запрошення Карабаєву відвідати Україну з візитом у зручний для нього час, повідомляє прес-служба МЗС України.
Нагадаємо, що відсутність двостороннього протоколу про вільну торгівлю з Киргизстаном є єдиною формальною перешкодою для затвердження робочою групою з прийому України до СОТ доповіді, що повинна бути представлена на розгляд Генеральної асамблеї СОТ.
Киргизія є єдиною країною – членом СОТ, що не підписала з Україною двосторонній протокол про торгівлю, без якого неможливий вступ України в цю організацію. Головною перешкодою для укладання такого договору був борг України перед Киргизією в розмірі 26 млн дол. за 1991-1992 р. 29 травня ц.р. киргизька сторона визнала цей борг корпоративним.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас