Глава ФРС Бен Бернанкі: Все дуже погано — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Глава ФРС Бен Бернанкі: Все дуже погано

Казна та Політика
663
, що може бути спровокований рекордно високими цінами на нафту і слабким доларом. Про це в четвер заявив глава Федеральної резервної системи Бен Бернанкі у своєму виступі перед членами економічного комітету Конгресу США. За його словами, американська економіка перебуває в небезпечному становищі незважаючи на те, що їй поки вдається непохитно витримувати всі удари.
Глава ФРС заявив, що він і його колеги з Комітету з операцій на відкритому ринку вважають, що темпи зростання ВВП в IV кварталі помітно впадуть у порівнянні з показником III кварталу. Низькі темпи економічного зростання будуть спостерігатися і у першій половині 2008 р.
Інфляція також викликає серйозне занепокоєння ФРС. Бернанкі відзначив, що ціни на нафту та інші сировинні ресурси за останні тижні різко виросли, а курс долара сильно впав. "Ці фактори, швидше за все, викличуть зростання інфляції", - заявив Бернанкі. Високі ціни на нафту також можуть негативно позначитися на темпах економічного зростання.
Бен Бернанкі у своєму виступі зупинився і на подальшій політиці ФРС. Як уже склалося останнім часом, кроки ФРС відносно процентних ставок будуть залежати від аналізу економічних даних і розвитку ситуації на фінансових ринках. При цьому ФРС прийдеться балансувати між підтримкою темпів економічного зростання і контролем над інфляцією.
За словами Бернанкі, ситуація на житловому ринку в короткостроковій перспективі залишиться дуже похмурою. Ринок іпотечного кредитування ще довго не оправиться від кризи. Ще одним сумним висновком глави ФРС став прогноз зниження споживчих витрат. Рядові американці вже не зможуть підтримувати свої витрати на колишньому рівні через збільшення цін на енергоносії, жорсткість вимог при видачі кредитів і спаду на ринку житла.
Стан американської економіки викликає серйозне занепокоєння і у членів економічного комітету Конгресу. "У цей час ми перебуваємо в умовах економічної кризи, викликаної чотирма факторами: падінням цін на житло, зниженням упевненості в кредитоспроможності, слабким доларом і високими цінами на нафту2, - заявив глава комітету Чарльз Шумер. Він відзначив, що "кожна із цих проблем окремо вже є серйозною загрозою нашому економічному процвітанню". А всі разом вони являють собою "чотирьох вершників економічної кризи".
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас