Нафтогаз України: Оприлюднена КЕС інформація про газові мережі України є некоректною — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нафтогаз України: Оприлюднена КЕС інформація про газові мережі України є некоректною

Енергетика
315
Інформація про стан газорозподільних мереж України, підготовлена і оприлюднена ЗАТ "Комплексні енергетичні системи" ("КЕС", РФ), є некоректною і не відображає реальну ситуацію в цій сфері, заявила НАК "Нафтогаз України" у середу.
Як повідомлялося, 13 жовтня 2007 року в газових мережах Дніпропетровська, що обслуговують підприємством ВАТ "Дніпрогаз", яким управляє вхідна до складу "КЕС" компанія ТОВ "Газекс-менеджмент", відбулася аварія, яка хабралда життя 23 чол.
"Газекс-менеджмент" через якийсь час поширив інформацію про стан газорозподільних мереж України і проблемах, що перешкоджають росту інвестицій у відновлення цих об'єктів. Більше того, ця інформація була передана президентові України Віктору Ющенко.
"Компанія "Газ України" і підприємство "Укргазмережи" (дочірні структури НАКу) проаналізували підготовлену "Газккс-менеджмент" інформацію і установили, що деяк твердження, що утримуються в ній, не відповідає дійсності", - підкреслюється в заяві "Нафтогаза України".
Державний холдинг, зокрема, спростовує дані російської компанії про вік і зношеність газорозподільних мереж. НАК з посиланням на офіційні паспортні дані уточнює: довжина повністю амортизованих газопроводів, термін експлуатації яких перевищує 30 років, становить 14,8 тис. км, або 4,6% їх загальної довжини.
Більшість об'єктів газорозподільних мереж, за інформацією "Нафтогазу України", зводилося останнім часом, а не в 1960-1970 р. Тільки з 2001 року довжина розподільних газопроводів зросла на 33,3% (на 80 тис. км) - до 320 тис. км, повідомляє НАК.
На думку фахівців "Газа України" та "Укргазмережі", підготовлена "Газекс-менеджмент" інформація базується на даних про ті українські газові мережі, які обслуговують підприємства з газопостачання та газифікації, керовані російською компанією ("Дніпрогаз", "Донецкміськгаз", "Криворіжгаз", "Харківгаз" та "Харківміськгаз").
Фахівці "Газа України" та "Укргазмережі" також вважають абсолютно не обґрунтованим названий представниками "Газекс-менеджмент" обсяг коштів (10 млрд грн), необхідний для відновлення газорозподільної системи країни в найближчі 10 років, з огляду на той факт, що при підготовці інформації могли бути використані дані про газорозподільні мережі лише окремого регіону.
"Сума необхідних інвестицій для відновлення мереж у масштабах країни не підраховувалася, отже, наведена в матеріалах "КЕС-холдингу" оцінка є безпідставною", - відзначається в заяві "Нафтогаза України".
НАК підкреслює, що будь-який аналіз є обґрунтованим тільки за умови використання повних і коректних вихідних даних.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас