Тисяча доларів на одного нелегала — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тисяча доларів на одного нелегала

Казна та Політика
292
Після пабраня чинності угоди про реадмісію між Україною і ЄС, нашій країні прийдеться щорічно витрачати мільйони доларів на утримування нелегалів, депортованих з Європи.
Під кінець року питання про безвізовий режим для громадян Румунії, які бажають відвідати Україну, буде вирішено. Президент України особисто пообіцяв якнайшвидше вирішення цього питання румунській стороні під час офіційного візиту в Румунію.
Як відомо, сьогодні українські візи потрібні громадянам лише двох країн ЄС - Румунії і Болгарії. Глава Директорату Європейської комісії, відповідальний за фінансову допомогу Україні, Маркус Корнаро відзначав, що перш ніж буде ратифікована угода про реадмісію (повернення Євросоюзом нелегальних мігрантів у країну, з якої вони прибули) і спрощений візовий режимі між Україною і ЄС, до всіх громадян ЄС повинно застосовуватись рівне ставлення.
Таким чином, в інтересах української влади якомога швидше дозволити румунам в'їжджати на територію нашої країни. Це запорука довгоочікуваної ратифікації Євросоюзом угод про реадмісію і спрощення візового режиму з Україною. По суті, реадмісія - це той компроміс, на який пішла Україна, взявши на себе відповідальність за врегулювання питання повернення нелегалів і виторгувавши в ЄС спрощення візового режиму.
ЄС розщедрився на 140 мільйонів
У боротьбі з нелегальною міграцією керівництво Євросоюзу хоча і надає Україні допомогу, передбачену угодою про реадмісію, але її не вистачає. В 2007 році з 140 мільйонів євро, виділених Україні в рамках програми сусідства "Україна - ЄС", 30 мільйонів євро було витрачено на реалізацію програми реадмісії. Зокрема, на гроші ЄС будуть обладнані місця тимчасового перебування нелегальних мігрантів - так звані табори. Крім того, спочатку ЄС буде фінансувати повернення нелегалів на батьківщину.
Європейські мільйони нашій державі вкрай необхідні. Адже Україна погодилася приймати на свою територію не тільки депортованих українців, але й іноземців, які транзитом їдуть через Україну. У перші два роки дії угоди Україна буде приймати щорічно дві тисячі депортованих з Європи нелегалів. Тільки після закінчення цього терміну квота збільшиться, а нелегалів-іноземців Україні прийдеться відправляти на батьківщину вже за свій рахунок.
Головна ж проблема полягає в тому, що 85% нелегалів в Україну попадає з Росії. Договору між Україною і Росією про реадмісію нема, і нелегальні мігранти будуть осідати в нашій країні.
За даними директора департаменту у справах імміграції, громадянства і релігії Михайла Русинського, на сьогоднішній день в Україні близько 15 тисяч чоловік перебувають нелегально.
Коштів на нелегалів не вистачає
У середньому місячне утримання одного правопорушника в спеціальних таборах обходиться Україні більш ніж в 100 доларів. При цьому влада зобов'язана видати іноземцеві виїзні документи і відкрити необхідні для його повернення на батьківщину візи. Квиток також оплачує Україна. У поїздці мігранта примусово супроводжують мінімум дві людини. У цілому реадмісія одного нелегального мігранта обходиться нашій державі більш ніж в 1 тисячу доларів.
Але цього року, за даними Департаменту у справах імміграції, громадянства і релігії, на депортацію нелегальних мігрантів виділено всього 3 мільйони гривень, а значить, додому зможуть відправитися всього 600 нелегалів. Іншим прийдеться подовгу жити в таборах чекаючи своєї черги на повернення на батьківщину.
Основний потік нелегальних мігрантів на Захід йде через Закарпаття, адже область межує із чотирма країнами Євросоюзу. Саме тут, поблизу міста Мукачеве, розташовано знаменитий табір для біженців на території України. Формально затримані не можуть утримуватися тут більше 30 днів, але багато нелегалів тут проводять більше півроку чекаючи виселення, причому в умовах, що не відповідають стандартам не тільки ЄС, але й України.
Саакова Інна
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас