"Одинички" закінчились — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Одинички" закінчились

Нерухомість
2299
На столичному ринку оренди квартир закінчилися "одинички". Нова пропозиція розлітається протягом десяти хвилин, а власники цієї нерухомості без докорів сумління піднімають ціни до захмарних висот. Різко зрослий попит пов'язаний із посиленим припливом регіоналів, які приїхали в столицю в пошуках роботи. Захмарні орендні ставки призвели до того, що звичайною практикою стало поселення декількох молодих родин в одній квартирі.
Як повідомив Діловій столиці директор АН "Київтрансферт" Ігор Бабець, протягом останніх тижнів пропозиція однокімнатних квартир в базах даних столичних агентств нерухомості скоротилася в три-п'ять разів, а ціни на них досягли $400-450 за найбільш віддалену від центру і малопридатну для життя "одиничку".
"Навіть господарі дешевих квартир на Троєщині в останні тижні вимагають за оренду $450 на місяць із передоплатою. Ще у вересні таке житло можна було знайти за $350", - говорить Бабець. За його словами, у столиці $450 - це мінімальна ставка для окремої квартири найменшого метражу, розташованої в районах з незручною транспортною розв'язкою.
Головною причиною катастрофічного дефіциту "одиничок" за розумною ціною, вважають експерти, став черговий виток приїзду в столицю у пошуках кращого життя регіоналів. За інформацією фахівців АН "Альянс-Брок", якщо влітку в Києві був зафіксований міграційний затишок, а в серпні-вересні попит на оренду трохи оживився за рахунок студентів, то сьогодні агентства нерухомості атакують сотні людей, які приїхали в столицю працювати. За словами ріелторів, ситуацію ускладнило те, що міграційний сплеск припав на "мертвий", з погляду оренди, сезон. Зміна житла в Києві відбувається, як правило, влітку.
"Основна частина квартир у столиці знімається в липні-вересні. Тому зараз велика частина апартаментів вже зайнята на довго. Природно, те, що надходить у бази даних, йде за двадцять-тридцять хвилин", - говорить генеральний директор АН "Альянс-Брок" Андрій Сокур.
Додатковою причиною вкрай бідного вибору "одиничок" ріелтори називають значну активізацію ринку добової оренди, що спостерігається вже півроку. Господарі багатьох однокімнатних квартир протягом літа розщедрилися на ремонт і стали здавати свою нерухомість подобово, що, звичайно ж, зменшило кількість пропозиції на ринку помісячної оренди.
В результаті, за твердженням Ігоря Бабця, реальний вибір "одиничок" починається тільки в тих, хто готовий платити не менше $500 на місяць. Причому в таку суму оцінюються як квартири на Троєщині, так і на Шулявці, Лук'янівці, Оболоні, Сирці, Чоколівці, Солом’янці. Пропозиції за $400-450 практично немає - за ними в агентствах стоять черги. У той же час столичні бази повні пропозиціями "двійок" за $600-700 на місяць.
"Значний дефіцит однокімнатних квартир і захмарні ціни змушують потенційних орендарів "об'єднуватися" - жити з господарями, знімаючи кімнату, або групою (або з іншою родиною) у двокімнатній квартирі", - розповідає Бабець.
За словами ріелторів, якщо раніше практика "спільного проживання гуртожитком" була дивиною для ринку, то зараз стає буденністю. Знімання вскладчину "двійки" двома родинами обійдеться кожній з них в $300 на місяць, а чотирма "заробітчанами" - у $150 з носа. Жити разом з господарями дорожче - $160-180 за не найкращу кімнату у квартирі, де проживають її власники, а кімната краща і ближче до метро оцінюється вже в $200 на місяць із людини, з підселенням - $55 (у цьому випадку разом з орендарем можуть проживати ще дві незнайомі йому людини).
Цікаво, що власники квартир, де здаються кімнати, в 90% випадків виступають проти вселення до них молодих родин. "З погляду власників нерухомості, родини більше часу проводять вдома, більше готують і смітять, у той час як два окремих парубки можуть практично не з'являтися вдома", - говорить Ігор Бабець. На думку експерта, ця обставина підштовхує молоді родини з регіонів віддавати перевагу організації самодіяльних "гуртожитків".
Пом'якшення дефіциту найдешевших однокімнатних квартир і деякого зниження орендної плати маклери очікують лише після Нового року - у період традиційного затишшя на ринку.
"У січні-лютому житло звичайно майже не орендується, накопичується в базах даних, і господарі починають знижувати на нього ціни", - відзначає Бабець.
Любов Осипова
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас