Вторинне житло в Києві у жовтні подорожчало — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вторинне житло в Києві у жовтні подорожчало

Нерухомість
189
Ціна вторинного житла в Києві в жовтні поточного року збільшилася на 1,3% - до $2501 за 1 кв. м.
Такі дані наводяться в повідомленні інформаційно-аналітичного відділу агентства нерухомості (АН) "Планета Оболонь" (Київ).
"Тенденції, що намітилися в попередні місяці, зростання ділової активності продовжилися і у жовтні. Збільшилася кількість заявок на покупку нерухомості, дзвінків, переглядів, угод", - відзначають аналітики компанії.
За їхніми даними, кількість заявок на покупку квартир у жовтні 2007 року зросла на 14% у порівнянні з вереснем поточного року, а кількість об'єктів, пропонованих до продажу, - на 3%.
"Яких-небудь перекосів у складі пропозиції, що свідчать про масовий викид на ринок тих або інших типів квартир, помічено не було. А це свідчить про те, що кияни зовсім не прагнуть масово позбутися від хрущовок і так званих "інвестиційних квартир", - вважають аналітики.
Разом з тим, експерти відзначають, що в жовтні 2006 року заявок на покупку квартир було на 34% більше, а пропозицій - в 1,8 рази менше, ніж у жовтні нинішнього року.
За їхніми даними, на первинному ринку житла ціни в жовтні виросли приблизно на 1%.
"Забудовники, схоже, готові нарощувати ціни. Про це, зокрема, свідчать численні заяви про подорожчання будматеріалів і робочої сили; труднощі, пов'язані із суспільними слуханнями, одержанням земельних ділянок і дозволів на будівництво; про більші відрахування місту", - констатують аналітики.
Експерти також відзначають зростання цін на ринку оренди. Так, виходячи із пропозицій у базі компанії, на початку жовтня поточного року середня вартість оренди квартир становила $1038 на місяць, а наприкінці жовтня - $1094.
Крім того, експерти відзначають нестабільність на ринку іпотечного кредитування, зокрема, ускладнення Нацбанком порядку залучення іноземних позик. У той же час, на їхню думку, останнім часом банки стали більше уваги приділяти кредитуванню будівельників, а також учасників ринків комерційної і заміської нерухомості.
Згідно із прогнозами аналітиків, у листопаді поточного року різка зміна цін малоймовірна. У той же час ділова активність, на їхню думку, буде рости і традиційно спаде напередодні різдвяних канікул.
"У більшості сегментів ринку буде спостерігатися повільне плавне зростання цін, темпи якого порівнянні з темпами інфляції", - вважають експерти.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас