У Росії три шляхи - як в казці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Росії три шляхи - як в казці

390
До лютого 2008 року, напередодні президентських виборів, російська влада планує одержати у своє розпорядження стратегічну програму розвитку Росії майже на 15-літню перспективу. Таку вказівку напередодні дав президент Володимир Путін на нараді з економічним блоком уряду, президент доручив прийняти на цей термін концепцію довгострокового соціально-економічного розвитку країни до 2020 року.
На думку деяких експертів, вона занадто нагадує програмні документи "пізнього радянського періоду" і виглядає як концепція розвитку держкапіталізму.
Хто б не став третім президентом Росії, у нього вже буде путінська економічна програма. Причому при нинішніх конституційних чотирьох роках президентського строку цієї програми вистачить навіть не на два, а на три строки. Тобто за нинішньою Конституцією вистачило б і четвертому президентові.
За словами Путіна, основна мета концепції - "не тільки заявити про пріоритети побудови інноваційної економіки, диверсифікованості її структури, не тільки позначити наступність завдань з поліпшення якості соціальних інститутів", але і знайти "інструменти" вирішення завдань, щоб рухатися до заявлених цілей.
"Я прошу уважно поставитися до такої постановки питання, тому що до 2020 року концепція дійсно повинна стати планом дій і законодавчої, і виконавчої влади", - підкреслив Путін.
"Програма Грефа" - дубль два
Точно так само президент діяв сім років тому, на початку свого першого президентського строку. Тоді Центр стратегічних розробок підготував стратегію розвитку Російської Федерації до 2010 року, більш відому як "програма Грефа". Вона була схвалена урядом улітку 2000 року, відразу після виборів президента. Про програму вже майже забули, хоча багато важливих для розвитку країни рішень, такі як введення плоскої шкали прибуткового податку або суду присяжних, були закладені саме там.
Тоді основними цілями були економічний ріст, створення та освоєння сучасних технологій, створення інвестиційного клімату за допомогою підприємницької ініціативи і зняття штучних обмежень для її розкриття. Тепер, коли економіка рік за роком демонструє високі темпи зростання, у пріоритеті інші задачі.
"Як у казці": відпочинок за кордоном, особистий автомобіль, збільшення доходу
Перед Росією, відповідно до концепції, у повній відповідності з російськими народними казками лежать три можливих шляхи - інерційний, енергосировинний та інноваційний. Перший шлях веде до уповільнення зростання ВВП до 3,2% в 2011- 2020 роках, другий дасть можливість зростати темпами в 5,3% і лише третій дозволяє економіці розвиватися по-справжньому динамічно, демонструючи щорічні темпи приросту в 6,4%.
Заходи, за допомогою яких пропонується здійснити переведення країни на інноваційний шлях розвитку, давно відомі. Багато з них намагаються реалізувати вже зараз. Це диверсифікованість економіки, підтримка нових технологій, поліпшення демографічної ситуації в країні, поліпшення якості надаваних державних послуг.
"У російській економіці назріла зміна лідера росту, - сказано в концепції. - Потенціал внеску в прискорення ВВП наукомісткої продукції та "економіки знань" на рубежі 2014-2017 років може зрівнятися із внеском традиційних секторів і перевищити вагу внеску нафтогазового комплексу. Однак якісний результат цієї сфери значно вище її кількісного ефекту". Питання лише в тому, як і наскільки це все вдасться реалізувати.
"Ціль розробки концепції - визначення шляхів і способів забезпечення стійкого підвищення добробуту російських громадян, зміцнення національної безпеки і динамічного розвитку економіки в довгостроковій перспективі, зміцнення позицій Росії у світовому співтоваристві", - сказано в новому документі. Так, до 2020 року частка середнього класу повинна збільшитися з 20 до 55%, при тому. що критерії середнього класу зміняться. Якщо зараз це щомісячний прибуток 20 тисяч рублів, то через десять років для цього вже буде потрібно 46 тисяч рублів.
Концепція, як пояснили в Мінекономрозвитку, уже внесена в уряд і повинна бути розглянута на найближчому засіданні кабінету - 8 листопада. Правда, тепер, коли президент виявив до неї підвищену увагу, у нинішньому вигляді її вже навряд чи будуть приймати, у всякому разі доопрацювання практично неминуче.
Попередній варіант підготовлений у липні, але зазнав серйозної критики з боку експертного співтовариства за недостатню амбіційність і абстрактність у досягненні поставлених цілей. За цей час заступник міністра економічного розвитку Андрій Бєлоусов і директор зведеного департаменту макроекономічного прогнозування Андрій Клепач провели десяток зустрічей із представниками бізнесу і регіонів та навіть організували "круглий стіл". У результаті концепція вдвічі збільшилася в розмірах і, як запевняють її автори, стала більш конкретною.
У новій концепції використовуються цікаві індикатори розвитку. Так, кількість тих, хто виїжджає на відпочинок за кордон, повинна зрости з нинішніх 54 чоловік на тисячу населення до 250. Особистий автомобіль повинен бути в 604 чоловік з тисячі, а не в 180, як зараз.
З такою постановкою питання згодні й експерти. "Я не впевнений, що ми зараз, чиновники або хто завгодно, можемо визначити, що у світовій економіці в 2020 році буде домінувати - який сектор, яка галузь. Суспільство повинне бути готове інтелектуально до будь-яких викликів, які нас будуть чекати. Тому вкладати необхідно в першу чергу в освіту, у науку, в усе, що пов'язане з розвитком людини", - заявив головний економіст компанії "Трійка Діалог" Євгеній Гавриленков.
Луна "пізньорадянського періоду"
Уже в жовтні представлену концепцію піддали досить жорсткій критиці на "круглому столі" "Ділової Росії", Громадської палати і журналу "Експерт". Учасники думають, що вона занадто нагадує програмні документи "пізньорадянського періоду" і виглядає як концепція розвитку держкапіталізму, у той час як роль середнього і малого бізнесу, що склав основу добробуту всіх розвинених країн, у ній "взагалі не проглядається".
Експерти думають, що прийняття нової довгострокової стратегії розвитку країни є ще одним знаком спадкоємності політичної влади і символом того, що й після 2008 року країна буде розвиватися під контролем Володимира Путіна.
У той же час, думає заступник генерального директора Центра політичних технологій Олексій Макаркін, "всі країни, у яких є хоча б мінімальна політична стабільність, починають дивитися на перспективу і замислюються про довгострокове планування". Більше того, держава вже щосили реалізує довгострокові проекти, такі, як будівництво транспортної інфраструктури або фінансова підтримка нанотехнологій, - говорить Макаркін.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас