АМКУ: Учасників вугільного ринку оштрафовано на 1 млн гривень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АМКУ: Учасників вугільного ринку оштрафовано на 1 млн гривень

Енергетика
90
Антимонопольний комітет України оштрафував членів Оптового ринку енергетичного вугілля за антиконкурентні узгоджені дії. А саме, енергогенеруючі компанії - ВАТ "Дніпроенерго", ВАТ "Західенерго", ВАТ "Центренерго" та ВАТ "Донбасенерго" на 650 тис. грн та 32 вуглевидобувні компанії - на 264,5 тис. грн загалом.
Так, зазначені суб’єкти уклали антиконкурентну угоду, яка стосувалася розподілу джерел постачання вугілля, розподілу продукції за асортиментом, розподілу обсягів її реалізації чи придбання. Також угода передбачала встановлення єдиних цін на закупівлю енергогенеруючими компаніями продукції у вуглевидобувних підприємств.
Реалізація цієї угоди фактично призвела до монополізації ринку енергетичного вугілля. Адже узгоджена поведінка компаній охопила майже 80% ринку та створила умови для підвищення ціни на дану продукцію.
Як наслідок, електрогенеруючі компанії позбавили себе можливості самостійно обирати постачальників і умови поставок сировини, а вуглевидобувні - вільно виходити на ринок.
"Намагання компаній вирішити нагальні проблеми ринку енергетичного вугілля призвели до його монополізації. Як і в більшості подібних випадків, це стало наслідком того, що профільне міністерство вчасно не вжило потрібних заходів для належного правового регулювання галузі. Проте сьогодні вже досягнуто порозуміння з міністерством, і ми сподіваємося на його активну позицію у вирішенні цього питання", – наголосив Голова Антимонопольного комітету України Олексій Костусєв.
Зі свого боку, вуглевидобувні підприємства визнали порушення та зобов’язалися сплатити штраф до державного бюджету. Натомість три з енергогенеруючих компаній не погодилися з висновками розслідування. Позиції сторін Комітет врахував, застосовуючи санкції під час засідання.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас