Експерти вважають, що ситуація з боргом за газ була створена штучно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти вважають, що ситуація з боргом за газ була створена штучно

Енергетика
206
Колишній економічний радник президента Росії Володимира Путіна, а зараз експерт Інституту Катона Андрій Ілларіонов вважає, що ситуація навколо боргу "РосУкрЕнерго" взагалі не має стосунку до України. Про це він заявив під час дискусії експертів з Росії, що пройшла в Гудзонівському інституті, повідомляє Голос Америки.
"Ситуація безглузда, оскільки "РосУкрЕнерго" є філією "Газпрому". Його контролюють особи, які мають відношення до "Газпрому" як з російської, так і з української сторони. Тому в цьому випадку публічна заява про те, що "РосУкрЕнерго" заборгувало "Газпрому", означає, що дочірнє підприємство щось не перерахувало по внутрішніх рахунках головній компанії. Яке відношення до цього має Україна, я чесно кажучи, не розумію. Це стосується деяких осіб у компанії, які штучно створили цю ситуацію, а потім намагалися використати її з метою досягнення певних політичних дивідендів", - сказав він.
Крім того, Ілларіонов звернув увагу на час, коли стало відомо про борг. "Звичайно, це не випадково, що повідомлення про неефективну роботу "РосУкрЕнерго", що не було ні для кого таємницею, з'явилося відразу ж після парламентських виборів в Україні. Можна сказати, що це було маленьке поздоровлення від людей, що керують "Газпромом", українській демократії, яка росте і міцнішає.
У свою чергу, директор Євразійських досліджень Гудзонівського інституту Зейно Баран зв'язала оголошення інформації про борг у більш ніж мільярд доларів з перспективами Юлії Тимошенко стати прем'єром.
"Тимошенко заявила, що необхідно позбутися посередника при постачанні газу. І справді, я не бачу ніяких причин, чому "РосУкрЕнерго" або інші компанії повинні бути залучені. У них немає нічого. В "Газпрому" є газ, і Україна може його купити. Це всього лише шлях одержати гроші дуже непрозорим способом. Ми навіть не знаємо всіх акціонерів "РосУкрЕнерго". І ті, кого ми знаємо, представляють не дуже привабливу картинку.
Шлях, яким цей борг був накопичений, коли українська громадськість навіть нічого про це не знала, в умовах повної непрозорості, - все це було зроблено з метою обанкротити Україну, щоб Україна віддала "Газпрому" свою інфраструктуру і газові сховища", - відзначила вона.
За матеріалами:
Proua.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас