Інфляція в Європі перевищила прогнозовані темпи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інфляція в Європі перевищила прогнозовані темпи

Аграрний ринок
277
У жовтні ціни на споживчі товари в зоні євро збільшилися на 2,6%. Це вище прогнозів.
Норматив, встановлений ЄЦБ - 2% річних. Правда, аналітики вже у вересні могли бити тривогу, коли темпи інфляції в регіоні перетнули двопроцентний рубіж (2,1% після 1,7% у серпні).
Контроль за цінами - вектор грошової політики Європейского центробанку. Тому аналітики вважають, що наступного тижня на своєму засіданні ЄЦБ збільшить ставки з кредитів у зоні євро.
Команда Жан-Клода Тріше навряд чи візьме до уваги сигнали про неблагополуччя економіки регіону.
В Німеччині, за даними Німецької федерації булочників, ціни на хліб з початку року зросли на 5-10%. Молочні продукти також сильно подорожчали. Як відзначає група дистриб’юторів REWE, у червні і липні 250 грамів масла коштували 79 євроцентів, тепер їх вартість становить 1,19 євро.
Підскочили в країні і ціни на яблучний сік, рівень споживання якого в Німеччині вкрай високий. За відомостями Федерації виробників соків і фруктів, це відбулося через "поганий урожай яблук у Європейському союзі і країнах Східної Європи протягом останніх десяти років". У деяких регіонах ціни на соки і фрукти зросли на 100%, а вартість концентрату зросла на 250%.
В Іспанії, за даними Національного інституту статистики, за останній рік хліб подорожчав на 8,1%, молоко - на 11,1%, м'ясо птаха - на 11,3%, а свіжі овочі і фрукти - на 7,3%. Асоціація споживачів CEACCU почала кампанію контролю за цінами, підвищення яких, за словами представників організації, "стосується основних продуктів і зачіпає всіх споживачів, і особливо найбільш помірних".
За інформацією італійського Інституту статистики (Istat), за останній рік хліб в Італії подорожчав на 7,3%, а макаронні вироби - на 4,5%. Як відзначає агентство, рівень зростання цін на продукти харчування, що становив у першій третині року 1,8%, зараз дорівнює 3,3%.
У Чехії споживачі замість вершкового масла, вартість якого із червня зросла на 30%, все частіше купують більш дешевий маргарин. У зв'язку із цим продажі масла британським дистриб’ютором Tesco, що активно працює на чеському ринку, знизилися на 20-30%, зате маргарину компанія стала продавати на 10% більше.
За даними інформагентства, ціни на продукти харчування сильно зросли і у Польщі. Літр молока жирністю 2% ще в липні коштував 40 євроцентів, однак до вересня його вартість зросла на 10 євроцентів, а зараз молоко продається за 60 євроцентів за літр.
Крім того, вартість деяких сортів хліба в Польщі зросла на 30%.
Нагадаємо, що рейтингове агентство Standard&Poor’s прогнозує зростання валового внутрішнього продукту України 4,5% та інфляцію 16% в 2008 році.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас