Нафта поставила абсолютний рекорд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нафта поставила абсолютний рекорд

Енергетика
166
Нафта подорожчала майже до $96 у четвер після несподіваного зниження запасів "чорного золота" у США і даних, що свідчать про швидке економічне зростання.
Прямування до історичного максимуму $101,70 (з урахуванням інфляції) також підтримує слабкий долар, що опустився до рекордно низького рівня відносно євро після того, як ФРС скоротила ставку на четвертину процентного пункту до 4,75%.
Грудневі ф'ючерси на американську легку нафту виросли на $1,09 до $95,62 за барель після того, як раніше досягли $96,24. Ф'ючерси на нафту Brent подорожчали на 83 цента до $91,55 за барель.
У середу нафта виросла на $4,15 після того, як з'ясувалося, що запаси в США зменшилися на 3,9 мільйони барелів за минулий тиждень.
Крім того, Організація країн-експортерів нафти (ОПЕК) вирішила з листопада збільшити квоти на видобуток нафти на 500 тисяч барелів у день, повідомив журналістам міністр промисловості та енергетики Катару Абдалла бен Хамад аль-атиї, озвучуючи рішення 145-ї регулярної конференції ОПЕК.
Це рішення було прийнято, незважаючи на заперечення цілого ряду країн.
29 жовтня ф'ючерси на американську легку нафту подорожчали на $1,29 до $93,15 за барель. Раніше вони досягли рекордної позначки $93,19 за барель. Ціни виросли більш ніж на третину із середини серпня, коли вони були на рівні нижче $70.
26 жовтня ціна на нафту підскочила ще на 2% після 4-процентного зростання в четвер, що відбулось після повідомленням про введення Сполученими Штатами Америки нових санкцій проти Ірану.
25 жовтня ціни на нафту північноморської марки Brent встановили новий історичний максимум і досягли 86,28 долара за барель, що відразу на 1,46 долара більше, ніж на день раніше.
Однак у Нью-Йорку такі ціни вже були - історичний максимум тут був зафіксований 19 жовтня, коли на електронних торгах вартість бареля нафти перевищила 90 доларів.
Ціни на нафту виросли на 45% з початку 2007 року і більш ніж у чотири рази - з початку 2002 року. Це відбулося через побоювання із приводу постачання, безпрецедентно слабкого долара та припливу грошей інвесторів на ринки енергоносіїв і сировини з ринків інших активів.
Напруга між Туреччиною і курдськими повстанцями також підстьогує ціни. Турецька влада повідомила, що ставить за мету знищення бойовиків з Робочої партії Курдистану, а президент Туреччини Абдулла Гюль заявив, що Туреччина втрачає терпіння .
Однак глава ОПЕК сказав, що нестачі нафти на ринку немає. А слабкий долар означає, що група не одержує великої наживи від високих цін .
У листопаді відбудеться неофіційна зустріч членів ОПЕК, які вже погодилися підвищити виробництво нафти на 500.000 барелів на добу з 1 листопада. Деякі з них припускають, що не виключено додаткове підвищення видобутку ще на 500.000 барелів на добу для заспокоєння ринку.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас