Україні доцільно повернутися до формування СР держбанків президентом і парламентом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україні доцільно повернутися до формування СР держбанків президентом і парламентом

Валюта
173
Україні доцільно повернутися до формування спостережних рад (СР) державних банків президентом і парламентом на паритетних умовах, вважає кандидат у народні депутати від блоку "Наша Україн-Народна самооборона" ("НУ-НС"), глава Ради Асоціації українських банків (АУБ) Станіслав Аржевітін.
"Ми будемо наполягати на тому, щоб повернути стару норму, де є паритет: сім і сім (від парламенту і президента)", - сказав Аржевітін на прес-конференції.
Він також повідомив, що уряд розробив законопроект, яким передбачається формування СР держбанків Кабінетом міністрів, правлінням держбанків і парламентом (п'ять чоловік). На думку Аржевітіна, виключення квоти президента із СР держбанків знизить контроль над діяльністю цих кредитно-фінансових установ і представники "НУ-НС" і Блоку Юлії Тимошенко в парламенті можуть не підтримати цю урядову ініціативу.
Крім того, він повідомив, що Україна ще не готова до того, щоб віддати керування держбанками однієї галузі влади "До цього треба дорости... Сьогодні потрібний паритет", - вважає Аржевітін.
Раніше повідомлялося, що Кабінет міністрів України 15 жовтня зареєстрував у парламенті проект змін до чинного закону про банки (№4090), яким пропонується скоротити склад СР держбанків з 15-ти до дев'яти чоловік, а також передати повноваження з визначення персонального складу СР держбанків Кабміну. На сьогодні СР держбанків формуються на паритетних засадах парламентом, урядом і президентом України: п'ять членів.
Глава Ради АУБ також відзначив, що деякі члени Ради Національного банку України (НБУ), призначені парламентом, не відповідають вимогам чинного законодавства. "Постанова Верховної Ради (про призначення членів Ради НБУ) прийняли, а вето (вето президента на виправлення до закону про НБУ, яким пом'якшувалися вимоги до членів Ради НБУ) не було подолано", - пояснив Аржевітін.
За його словами, ці питання повинні бути вирішені на законодавчому рівні. "Ідеальний варіант вирішення цього питання: є законопроект і зауваження президента щодо вимог до членів Ради. Ніяких політиків, ніяких депутатів Верховної Ради не повинне бути в Раді Нацбанку", - сказав Аржевітін.
При цьому він відзначив, що в Раду НБУ повинні входити особи зі значним досвідом роботи на керівних постах у сфері державної економіки та освіти, що мають достатній рівень. "Не так, що ти служив у зенітно-ракетних військах, а потім стаєш членом спостережної ради Нацбанку", - підкреслив Аржевітін.
Відповідно до діючого закону про Нацбанк, його Рада формується президентом і парламентом: сім членів. Глава Нацбанку входить до Ради НБУ за посадою.
Законом передбачається, що членом Ради НБУ можуть бути особи з вищим економічною або фінансовою освітою (або науковим ступенем) і при цьому які мають досвід роботи в органах законодавчої або на керівних постах виконавчої влади, у банківській установі або в науковій сфері.
Членами Ради НБУ в січні-2007 призначений Петро Порошенко ("Наша Україна", нині глава Ради НБУ), Михайло Гончаров (Соцпартія), Василь Горбаль (Партія регіонів), Сергій Клюєв (Партія регіонів), Борис Колесников (Партія регіонів), Ігор Прасолов (Партія регіонів).
В Україні діють два держбанки: Ощадбанк заснований в 1991 році, Укрексімбанк - в 1992 році. За даними Нацбанку України, на 1 липня 2007 року за розмірами загальних активів Ощадбанк посідав сьоме місце (16,24 млрд грн), Укрексімбанк - п'яте місце (23,203 млрд грн) серед 174 банків, які діяли у країні.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас