В російському експертному середовищі вважають рейдерське захоплення Кременчуцького НПЗ сигналом погіршення інвестиційного клімату в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В російському експертному середовищі вважають рейдерське захоплення Кременчуцького НПЗ сигналом погіршення інвестиційного клімату в Україні

Енергетика
340
Експерти в російських ділових колах і фахівці в інвестиційній сфері думають, що події навколо "Укртатнафти" і Кременчуцького нафтопереробного заводу виходять за рамки відносин господарюючих суб'єктів і свідчать про погіршення інвестиційного клімату в Україні.
19 жовтня на територію АТ "Укртатнафта" проникнули більше 50 озброєних людей, які побили охорону, увірвалися в кабінет голови правління й заволоділи документацією й печаткою підприємства. Члени правління АТ "Укртатнафта", у числі яких були російські громадяни, були примусово зібрані й закриті в одному з кабінетів. Посадовим особам підприємства були пред'явлені судові документи про поновлення на посаді колишнього голови правління АТ "Укртатнафта" Павла Овчаренка.
У результаті збройного захоплення підприємства АТ "Татнафта" було змушене призупинити поставки нафти на Кременчуцький НПЗ. Про ситуацію, що склалася, були проінформовані офіційні особи РФ. Крім того, керівництво республіки Татарстан и АТ "Татнафта" звернулись до президента и Кабінету міністрів України з проханням негайно вструтитися в ситуацію.
"Події 19 жовтня є силовим і незаконним захопленням, оскільки вони були проведені на підставі сфабрикованих судових документів й у супроводі групи озброєних людей", - заявив у вівторок "Інтерфаксу" один з експертів в інвестиційній сфері.
За його оцінкою, "пред'явлені Овчаренком судові й виконавчі документи, що послужили "підставою" для доступу на територію заводу, до його печатки й документації, свідчать про організацію ним несумлінного судового процесу, у рамках якого він свідомо приховав від суду інформацію про рішення, прийняте зборами акціонерів АТ "Укртатнафта" 12 листопада 2004 р., що у повній відповідності зі своєю компетенцією припинило його повноваження як голови правління й обрало правління у новому складі".
"Надання даної інформації суду з боку відповідача - АТ "Укртатнафта" - було навмисно заблоковане: з порушенням всіх процесуальних норм зазначені процеси велися без повідомлення АТ "Укртатнафта" як відповідача - у режимі негласного одержання "потрібних" рішень", - сказало джерело.
"Такий спосіб ведення судових процесів широко застосовується рейдерами з метою одержання будь-якого - нехай навіть свідомо недійсного в юридичному сенсі - документа, на підставі якого можна швидко одержати доступ до активів підприємства", - пояснив він.
Крім того, продовжив співрозмовник "Інтерфаксу", "збройний напад на Кременчуцький НПЗ, проведений за допомогою спеціально найнятої Овчаренком приватної охоронної фірми із застосуванням сили й нанесенням тілесних ушкоджень співробітникам служби охорони заводу, не має нічого спільного з порядком виконання судових рішень, передбаченим законодавством".
Інший експерт, знайомий із ситуацією навколо Кременчуцького НПЗ, заявив: "Незважаючи на висунуті Овчаренком голосні обвинувачення на адресу татарстанських акціонерів, а також вищих посадових осіб України, і спроби представити ситуацію у світлі боротьби за справедливість, його власна репутація не дозволяє розглядати його заяви як об'єктивну інформацію".
"Ідучи" із заводу в 2004 р., він (Овчаренко) фактично вивів з підприємства на рахунки підконтрольної йому компанії (торговий дім "Нафтатрейд") більше $17 млн, з яких підприємству так і не вдалося повернути $10 млн (компанія-одержувач була ліквідована)", - підкреслило це джерело.
У російських ділових колах вважають, що конфлікт між російськими й українськими акціонерами АТ "Укртатнафта" давно вийшов за рамки суперечки господарюючих суб'єктів за право володіння контрольним пакетом компанії й набув політичного характеру.
"Захопленню підприємства 19 жовтня передувало неправомірне списання 18% акцій АТ "Укртатнафта", що входять у контрольний пакет російської сторони, на користь НАК "Нафтогаз України", здійснене також із застосуванням "сірих" юридичних схем", - розповів "Інтерфаксу" експерт в інвестиційній сфері.
"У результаті збройного захоплення підприємства право власності російських інвесторів (у числі яких АТ "Татнафта" і республіка Татарстан) на контрольний пакет акцій АТ "Укртатнафта" перетворено в порожню формальність, у той час як інтереси українського акціонера - НАК "Нафтогаз України" - виявилися практично не порушені", - підкреслив співрозмовник агентства.
Російські експерти також відзначають, що українська влада дотепер не вжила ніяких значимих заходів, спрямованих на припинення сваволі, здійснюваної Овчаренком. Тим часом, користуючись своїми псевдо-"повноваженнями", Овчаренко вже підписав відмови від ряду найважливіших для підприємства позовів. Крім того, говорять знайомі із ситуацією на підприємстві, почався переказ коштів з рахунків "Укртатнафти" у банки, афілійовані з Овчаренко, у групу "Укрсиб".
"Причини й особи, в інтересах яких діє Овчаренко, на сьогодні до кінця не ясні, - відзначив один зі співрозмовників агентства. - Однак, зважаючи на те, що на 15 листопада призначенеі збори акціонерів АТ "Укртатнафта", одним з питань якого є обрання правління компанії, а також активні дії Овчаренка з легітимізації незаконного списання 18%-го пакета акцій АТ "Укртатнафта" на користь НАК "Нафтогаз України", можна зробити певні припущення щодо таких причин й осіб".
"Безпрецедентна сваволя по відношенню до російських господарюючих суб'єктів в Україні протягом останнього часу складається в певну тенденцію, - заявив "Інтерфаксу" один із представників експертного співтовариства. - Бездіяльність української влади в цій ситуації також виглядає досить неоднозначно".
"Останні події навколо Кременчуцького НПЗ можна розцінити як сигнал про якісну зміну інвестиційного клімату на Україні", - відзначило джерело.
"Дані події не можуть не прийматися до увагу російською стороною в подальших відносинах з українськими компаніями й держорганами, які дотепер розцінювалися як партнерські", - додав експерт.
"Доцільно звернути увагу російських нафтових компаній на необхідність зважування своїх рішень про заміщення даних поставок, беручи до уваги економічні й політичні аспекти сформованої ситуації", - вважає представник російського експертного співтовариства
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас