Виправдувальні переговори — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Виправдувальні переговори

Казна та Політика
402
Українська делегація привезла в Женеву досить доказів необґрунтованості вимог Киргизії
Україна домоглася прориву в переговорах з Киргизією в рамках вступу до Світової організації торгівлі (СОТ). Учора в Женеві під час неформального засідання робочої групи киргизька делегація визнала необґрунтованість своїх претензій щодо скасування Україною імпортних мит на аграрну продукцію, пообіцявши підписати двосторонній протокол, якщо Київ збереже діючу між країнами зону вільної торгівлі. Втім, про закінчення переговорів поки говорити рано, констатують експерти. Політична криза в Киргизії може затягти підписання протоколу, від якого залежить вступ України до СОТ, на невизначений термін.
В Женеві вчора відбулося неофіційне засідання робочої групи із вступу України до СОТ, на якому українська делегація на чолі із заступником міністра економіки Валерієм П”ятницьким використала оголошену напередодні тактику публічної демонстрації невиправданих претензій Киргизії до України. Як повідомив один з учасників переговорів, киргизька сторона привселюдно визнала необґрунтованість вимог Бішкеку до Києва обнулити імпортні мита на сільськогосподарську продукцію, наприклад цукор і м'ясо, висунуті в рамках підписання двостороннього протоколу про доступ на ринки товарів і послуг. "Як з'ясувалося під час засідання, є деяке нерозуміння Киргизією тих мит, які можуть бути змінені Україною, - сказав джерело. Якщо ця країна вимагає знизити мита для всіх країн, то це не двосторонні, а багатобічні переговори, повноважень на які їм ніхто не давав".
В обмін українська сторона пообіцяла зберегти діючий з Киргизією нульовий режим двосторонньої торгівлі. "Киргизька делегація погодилася розглянути нашу нову пропозицію, оголошена заступником міністра економіки Валерієм П”ятницьким, про гарантії збереження режиму свободою торгівлі після вступу України до СОТ, - сказав співрозмовник. - Не прийняти ці умови їм буде вкрай складно". Мобільний телефон пана П”ятницького вчора був відключений.
Таким чином, Бішкек, по суті, відмовився від єдиної своєї торговельної вимоги до України, що заважала підписанню останнього двостороннього протоколу, без якого Україна не може схвалити тарифні додатки до звіту робочої групи і завершити вступ до СОТ. Інші дві умови Бішкеку, за словами джерела, учора не обговорювалися. Як неодноразово повідомляв, раніше за рамки переговорів щодо СОТ було винесене питання підписання меморандуму про виділення Україною $27 млн технічної допомоги в контексті погашення боргу СРСР і згода України не продовжувати антидемпінгове мито на електролампи, що минає 1 січня 2008 року.
Крім успішних переговорів із представниками Киргизії Україні вдалося домогтися схвалення робочою групою підсумкового звіту про повну відповідність українського законодавства стандартам і нормам СОТ. "Ми досягли прогресу в узгодженні звіту. З 20 неузгоджених положень після засідання залишилися лише 3, які можуть бути в робочому порядку вирішені зацікавленими сторонами протягом місяця", - уточнив джерело. Наприклад, було повністю врегульоване питання маркування дитячого харчування зі змістом генно-модифікованих продуктів.
Вже наприкінці листопада на офіційному засіданні робочої групи Україна зможе схвалити звіт і направити його до секретаріату СОТ, що є прецедентом для організації. "Уперше в рамках СОТ глава робочої групи, посол Чилі при СОТ Маріо Матус, виступив з ініціативою завершити роботу над звітом до закінчення узгодження тарифного додатка (буде схвалений після підписання протоколу з Киргизією), - сказав переговірник. - Поки ще жодна країна не вторговувала для себе таких дозволів". Втім, експерти побоюються, що політична криза в Киргизії може в черговий раз відтягнути підписання протоколу і остаточне завершення переговірного процесу в рамках СОТ. Нагадаємо, у понеділок президент Киргизії Курманбек Бакієв розпустив парламент, а в середу відправив у відставку уряд. "Дійсно, тепер переговори з Киргизією можна було б завершити через місяць, - говорить експерт центру 'CASE-Україна' Світлана Таран. - Але в умовах політичної кризи новий уряд захоче як мінімум детально вникнути в домовленість, а може, і попваритися на ній перед виборами і вимагати її перегляду". "Розпуск киргизького парламенту і відставка уряду можуть означати, що в найближчі три місяці ця країна самоусунеться від переговорів з Україною", - вважає аналітик інвестиційної компанії Dragon Capital Віталій Ваврищук. У цьому випадку, за його оцінками, вступ України до може відбутися лише в другій половині 2008 року.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас