Качинський вважає достатньою участь Азербайджану для добудування нафтопроводу "Одеса-Броди" до Плоцька — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Качинський вважає достатньою участь Азербайджану для добудування нафтопроводу "Одеса-Броди" до Плоцька

Енергетика
52
Президент Польщі Лех Качинський вважає достатнім надання Азербайджаном каспійської нафти для добудування трубопроводу "Одеса-Броди" до Плоцька.
Про це він сказав в ефірі польської телекомпанії TVP3.
"Азербайджан має у своєму розпорядженні сьогодні таку кількість газу й нафти, що навіть участь з одним Азербайджаном має сенс", - сказав польський президент.
Качинський вказав на значний прогрес у переговорах зі створення євроазіатського нафтотранспортного коридору на базі маршруту "Одеса-Броди-Плоцьк", коментуючи домовленості, досягнуті на енергетичному саміті в Литві 10-11 жовтня.
"Є великий прогрес. Підписано конкретні договори. Створено консорціум, у якому визначено частки кожної з держав, які будуть займатися реалізацією цього великого проекту", - сказав він.
За даними польського президента, трубопровід буде рентабельним при прокачуванні 8 млн. тонн нафти на рік при 20 млн. тонн можливих обсягів.
Качинський також вказав на можливість збільшити поставки в перспективі при приєднанні до проекту Казахстану й знаходженні додаткових ринків збуту.
Як повідомляло агентство, Азербайджан має намір до 2009 року надати необхідні обсяги нафти для транспортування європейським споживачам нафтопроводом "Одеса-Броди" у напрямку Бродів.
Президент Віктор Ющенко після саміту в Литві заявив, що не бачить фінансових перешкод для добудування нафтопроводу "Одеса-Броди" до польського Плоцька.
10 жовтня було підписано корпоративний договір між державними нафтовими й нафтотранспортними компаніями Азербайджану (Socar), Грузії (Georgian Oil and Gas Corporation), Литви (Klaipedos Nafta), Польщі (PERN Przyjazn) і України ("Укртранснафта") про приєднання до спільного польсько-українського підприємства "Сарматія".
Частки компаній в "Сарматії" будуть розподілені в такий спосіб: державні компанії Азербайджану, Грузії, Польщі й України одержать по 24,75 %, а литовська компанія Klaipedos Nafta - 1%.
"Сарматія" була заснована влітку 2004 року PERN і "Укртранснафтою" для створення євроазіатського нафтотранспортного коридору на базі маршруту "Одеса-Броди-Плоцьк".
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас